Undvik höga elpriser – så här gör du

Årets extremheta sommar har tagit elpriserna till de högsta nivåerna på flera år. Vattenmagasin på extremt låga nivåer gör att elpriserna pressas uppåt.

– Det har haft väldigt stor påverkan, säger Klaus Lindberg, vd på Alltid.

Elpriser är något som påverkar alla, men inte något som alla tänker på. Just nu befinner sig elmarknaden på en prisnivå där man måste blicka nästan tio år bakåt för att hitta en liknande situation.

Än så länge syns de ökande elpriserna inte på räkningen, men det kommer snart förändas, menar Klaus Lindberg, vd på Alltid.

– Vi kunde se en liten ökning redan förra hösten men nu, och under den kommande hösten, kommer vi verkligen se skillnad, säger han.

För ett genomsnittligt hushåll kan kostnadsökningen dubblas i jämförelse med för ett år sedan. Med rörligt pris kommer ökningen märkas inom de närmsta månader. Med fast pris dröjer ökningen till den låsta perioden är över.

– Prisnivån är inte exceptionellt hög, det är bara det att vi haft extremt låga priser under flera år. Vi har helt enkelt vant oss vid låga priser vilket gjort att man som konsument inte funderat över kostnaderna. Nu kommer vi till ett läge där man kan tjäna pengar på att se över sina kostnader, säger Klaus Lindberg.

Räkna ut din flat rate hos Alltid – klicka här. 

Medvetenhet kring elbovar

De största elbovarna i hemmet är framförallt i köket där olika vitvaror och maskiner förbrukar stora mängder energi. Att investera i nya energisnåla köksprodukter är ett sätt att snåla in på sin förbrukning.

För Klaus Lindberg är det viktigt att människor skapar en medvetenhet kring sin elförbrukning. Genom att identifiera vad och hur ett hushåll förbrukar går det att anpassa sig efter det.

– Att ha exempelvis smarta produkter hemma som ger en möjlighet att överblicka sin förbrukning hjälper, men det ändrar inte ett beteende, säger han.

Han lyfter ett exempel i Holland där man kan jämföra sin elförbrukning med andra i bostadsområdet. Det skapar en sorts lekfullhet och tävlingsmoment i något som vanligtvis hamnar i skymundan, sin elförbrukning.

– Man behöver påminnelsen kring sin förbrukning, det räcker ofta väldigt långt, säger Klaus Lindberg.

Fakta: Vad gör Alltid.se?

Elbranschen har stått och stampat på samme ställe i årtionden. Krångliga avtal och finstilta fakturor som förvirrar är tyvärr ett faktum. Men det behöver inte vara så. Därför startades Alltid. Alltid gör upplevelsen både enklare och roligare samtidigt som man utmanar branschen med en helt ny, smartare eltjänst.

Läs mer om Alltids tjänster här. 

  • Flat rate – samma summa varje månad
  • En faktura för såväl nät- som elförbrukning
  • Schyssta villkor
  • Karmapoäng om du är miljösnäll
  • Ingen bindningstidKlaus Lindberg, vd på Alltid.