Lätta på amorteringskravet – om mäklare får tycka till

Lätta på amorteringskravet samt lägre skatt, det är några önskemål när svenska mäklare får tycka till i en kartläggning genomförd av Hemnet. 

Undersökningen, där drygt 500 svenska mäklare deltog, visade ett tydligt resultat. Sex av tio mäklare vill se förändringar i form av mindre amorteringskrav samt lägre skatt vid en vinst i samband med bostadsaffären. 57 procent av deltagarna i undersökningen anger att de skulle vilja se sänkt skatt vid bostadsaffär under denna mandatperioden. Lika många, 57 procent anger att de skulle vilja att amorteringskravet lättades.

Staffan Tell, Hemnets presstalesperson, menar att inlåsningseffekt har märkts på bostadsmarknaden.

– Bostadsmarknaden är i stort behov av omfattande politiska reformer under den här mandatperioden. Under de senaste tio åren har inlåsningseffekterna på marknaden bara förvärrats och fler och fler stängs ute, säger han.

Vill inte höja fastighetsskatten

Att höja fastighetsskatten var något som inte gick hem hos svenska mäklare, endast två procent av de svarande menade att det vore en bra förändring. I en intervju med Dagens Industri säger Johan Nordenfelt, pressansvarig på mäklarfirman Erik Olsson, att man vill se en förändring när det gäller uppskov.

– Vi vill att kostnaden för uppskoven ska kopplas till ränteläget så att uppskoven automatiskt är ”lagom attraktiva”. Dessutom skall man inte behöva betala kostnaden för uppskoven årligen, utan först när man säljer av sitt ägda boende. Då skulle fler äldre sälja sina villor, där barnrum stått tomma sedan länge, och flytta till en bostad som bättre passar deras behov, säger Nordenfelt.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes mellan den 1 och den 12 oktober i Hemnets Kundportalen. Totalt svarade 507 mäklarrepresentanter på undersökningen. Kundportalen är det verktyg där mäklare, mäklarassistenter och franchisetagare administrerar sina annonser och hämtar statistik kopplat till bostadsmarknaden. Cirka 6.000 mäklare har varit inloggade i Kundportalen under den senaste månaden.