Efter hårdare amorteringskrav: Svenska bostadsköpare tvekar

Efter att hårdare amorteringskrav införts har många svenska bostadsköpare valt att avvakta med bostadsköp, det visar en undersökning som Hemnet genomfört åt SVT Nyheter.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Svenska bostadsköpare har i stor utsträckning påverkats av de hårdare amorteringskrav som infördes i mars, det framgår av en undersökning på Hemnet.se med drygt 10 000 respondenter.

Drygt hälften, 47 procent, av de aktiva bostadssökande svarade att de påverkats av kraven. 53 procent av de som påverkats menar att de avvaktat med att köpa en ny bostad.

Det har även påverkat hur bostadsköpare söker efter ny bostad. 24 procent svarar att de på grund av kraven valt att söka bostad i ett annat område. Var femte har valt att leta efter en mindre bostad.

SVT Nyheter har sökt Finansinspektionen, som är den ansvariga myndighet för amorteringskraven, och dess chef men inte fått svar.

Du kan läsa mer på SVT:s hemsida, klicka här.

Fakta: Det innebär det skärpta amorteringskravet

Det skärpta amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra enligt det första amorteringskravet. Detta gäller utöver de amorteringsregler som gällde före det skärpta kravet.

Så genomfördes undersökningen:

Frågan som ställdes på Hemnet var: ”Hur har amorteringskraven och bankernas tuffare krav förändrat ditt sätt att söka bostad? Enkäten visades för var tredje besökare som aktivt sökte efter bostad mellan den 11:e och den 22:a november. Ungefär 10 000 personer svarade på enkäten.