Tydlig stabilisering på bostadsmarknaden under 2018

2018 har varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden där det skärpta amorteringskravet och bankernas mer restriktiva kreditgivning har haft stor påverkan. Samtidigt har marknaden återhämtat sig stegvis efter en mycket dramatisk avslutning av 2017.

– Mycket tyder på att det kommer att vara köparnas marknad en tid framöver men det finns också mycket som talar för att vi kommer att se en fortsatt stabilisering av marknaden, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Under 2018 har det totalt kommit ut 4 procent färre bostadsrätter och 1 procent färre villor på marknaden jämfört med förra året. För nyproduktion har antalet publicerade bostadsrätter minskat med hela 23 procent. Samtidigt har försäljningstiden varit betydligt högre och andelen misslyckade försäljningar ökat vilket sammantaget har lett till att utbudet har vuxit. I genomsnitt var utbudet av bostadsrätter 29 procent högre under 2018 jämfört med 2017 och motsvarande siffra för villor var plus 14 procent.

Minskad pessimism

Enligt Hemnets Köparbarometer har pessimismen bland bostadsköparna minskat stadigt under 2018. I januari i år ansåg 41 procent av bostadsköparna att priserna skulle sjunka jämfört med 35 procent i december 2018. Nivåerna för december var dock betydligt högre än i augusti då endast 24 procent ansåg att priserna kommer att falla. Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på flera år kan vara en förklaring till den ökande pessimismen under slutet av året.

Positiva indikatorer

Det finns ett antal olika indikatorer som tyder på att bostadsmarknaden har återhämtat sig under året.

  • Utbudet har under slutet av året minskat på årsbasis och i Stockholm är minskningen relativt kraftig på med minus 14 procent (v.49).
  • Antal sålda bostadsrätter och villor låg i oktober och november på den högstanivån sedan 2013 för motsvarande månader.
  • Budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, har ökat stadigt under året.

Hemnet 2018 i siffror:

  • 199 149 totalt antal objekt publicerade (-5% jmf. med 2017 tom v.49)
  • 523 miljarder kronor totalt i utropspris (-6% jmf. med 2017 tom v.49)
  • 52 193 villor har lagts ut till försäljning (-1% jmf. med januari – november 2017)
  • 100 320 bostadsrätter har lagts ut till försäljning (-4% jmf. med januari – november 2017)
  • 1,08 miljarder totalt antal klick (+5% jmf. 2017 tom v.49)
  • 2,9 miljoner besökare per vecka (+ 1% jfm. tom v.49)