Kraftig nedgång för nyproducerat

Ny statistik från Hemnet visar att antalet sålda nyproducerade bostadsrätter minskade under det fjärde kvartalet.

Under det fjärde kvartalet såldes det 31 procent färre nyproducerade bostadsrätter än motsvarade period 2017. I Stockholms län var nedgången större, 45 procent.

– Det är intressant att det är en fortsatt och kraftig nedgång även jämfört med det fjärde kvartalet 2017, när oron slog till på bostadsmarknaden och vi fick den första stora nedgången i årstakt för försäljningen av nyproduktion, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Åttonde raka

Minskningen innebär att det är det åttonde raka kvartalet där försäljningen av nyproducerade bostäder minskar i Stockholm. Trenden på riket är liknande, med skillnaden att försäljningen ökade under tredje kvartalet 2018.

– Det blir intressant om vi kommer att skönja någon typ av lättnad under det första kvartalet, med tanke på alla prissänkningar. Det behövs inte någon jättestor ökning för att försäljningen ska öka i årstakt, säger Staffan Tell.