Analys: Så var bostadsmarknaden i december

I december 2018 fanns det 15 193 bostadsrätter till salu på Hemnet, vilket är 4 % under nivån i december 2017. Det innebär att årstakten för utbudet nu är negativ för första gången sedan maj 2017.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Framför allt är det den ökade försäljningstiden som gjort att utbudet fortsatt öka under hösten. I december var den genomsnittliga (medianen) försäljningstiden 23 dagar. Det är den högsta noterade nivån sedan 2013, eller så länge det finns tillgänglig data, och en ökning med en vecka jämför med december 2016.

Även i Västra Götaland noterades en ny rekordnivå av försäljningstiden med ett genomsnitt på 23 dagar i december. I Stockholm minskade försäljningstiden på årsbasis med en dag till 22 dagar, medan försäljningstiden i Skåne var 19 dagar, samma som december 2017.

I december publicerade Hemnet en undersökning om hur amorteringskraven och bankernas tuffare kreditgivning har påverkat bostadssökares sökbeteende. Resultatet visar att dessa restriktioner tydligt påverkar bostadssökare. Totalt i hela riket uppgav nästan hälften (47 %) att deras sökbeteende påverkats. Det är också tydligt att det är i kommuner med höga bostadspriser som sökbeteendet har påverkats mest. Av de som bor i Stockholm eller Göteborgs kommun uppgav 64 respektive 65 % av de tillfrågade att deras sökbeteende förändrats.

Den vanligaste förändringen som uppgavs av de som ändrat sökbeteende var att man nu avvaktar med bostadsköp, totalt i riket 53 % av de som ändrat sökbeteende. Det innebär att en fjärdedel av bostadssökarna i riket uppger att amorteringskraven och bankernas mer restriktiva kreditgivning gjort att man nu avvaktar med att köpa bostad.

Hemnets Köparbarometer för januari visade för andra månaden i rad en kraftig minskning av andelen som tror på stigande priser. Endast 15 % uppgav att de tror att priserna kommer att vara högre om sex månader. Det är den lägsta andelen sedan undersökningen startades i september 2017. Andelen som trodde på sjunkande priser var 37 % i januari-undersökningen.