Budgivningar hettar till: ”Accepterat prisnivånerna”

Spekulanter vågar buda mer på bostäder, visar nya siffror från Hemnet. Budpremien på bostadsrätter, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, ökade i januari.

Budpremien på bostadsrätter är alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris. Under en längre period har budpremien legat på väldigt låga nivåer, nära noll. Men under hösten och vinter har något hänt.

I Stockholms innerstad landade den genomsnittliga budpremien på 7 procent i januari. För hela landet som steg snittbuden inte lika högt, men i januari tog budgivningarna ny fart igen och den genomsnittliga budpremien var drygt 4 procent. – Vi har sett en stabilisering av marknaden under andra halvan av 2018 som även fortsatt i år. Ganska höga försäljningsvolymer de senaste månaderna pekar mot att säljare och köpare verkar lyckas att mötas i högre utsträckning nu. Generellt har de accepterat att det är de här prisnivåerna som gäller, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Han fortsätter. – Vi ser inga stora rörelser under 2019 i vårt huvudscenario. Men inte minst politiska besked, nya reformer, kan påverka priserna både upp och ned. En avmattning i konjunkturen eller högre räntor kan naturligtvis också leda till att priserna pressar nedåt.