Rekordhögt utbud av bostadsrätter till salu

Utbudet av bostadsrätter till salu har nått för nya rekordnivåer för årstiden, enligt ny statistik från Hemnet.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Vi kan notera utbudet nu är på en ny högstanivå flera år tillbaka i tiden. Vi hade också räknat med en ny rekordnivå när effekten på utbudet av det skärpta amorteringskravet i fjol klingat av. Det höga utbudet är en återspegling av att vi har en trögare marknad än vi hade för några år sedan, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

”Rekordnivåer hela våren”

Under vecka 10 var utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet 4 procent högre än motsvarande period 2018. I jämförelse med 2017 var siffran hela 47 procent högre. En detalj som är värd att känna till är att utbudet ökade till då många ville sälja sin bostadsrätter innan det skärpta amorteringskravet trädde i kraft den 1 mars. Veckan efter att kravet infördes dök utbudet snabbt, vilket syns i jämförelsen. Det är oavsett den högsta nivån på flera år. – Vi kommer sannolikt att ligga på rekordnivåer under hela våren. Utbudet brukar öka till och med senvåren och vi tror att det kommer att göra det även i år, men nu från en högre nivå. Det som skulle kunna få det att förändras vore om marknaden skulle hetta till och försäljningstiderna minska. Att det nu tar en längre tid att sälja en bostad är en viktig bidragande faktor till det rekordhöga utbudet, säger Staffan Tell.