Lägsta utbudet av nyproduktion sedan 2017

Mängden nyproducerade bostäder på Hemnet fortsätter att sjunka. Under vecka 15 fanns det för första gången sedan hösten 2017 färre än 10 000 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet.

Ny statistik från Hemnet visar att utbudet av nyproduktion minskar. Utbudet minskade med 11 procent från motsvarande vecka i fjol.– Det är tydligt att vi har en nedåtgående trend för utbudet av nyproduktion. Vi kan se att det inte kommer ut lika många nya bostäder som när marknaden för nyproduktion var hetare runt 2016-2017. Vi ser också att det är förhållandevis svårt att sälja på ritning, medan det som är inflyttningsklart, och ofta prissänkt, går förhållandevis bra att sälja, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

En viktig detalj att lyfta är skillnaderna mellan olika regioner i landet. Nedgången i Stockholm gör att utbudet i hela riket minskar, men samtidigt ökar utbudet, på årsbasis, av nyproduktion i Västra Götaland och Skåne. – Det finns en stor lokal variation, där nedgången i Stockholm minskar utbudet i hela riket. I Skåne var till exempel utbudet av nyproduktion på all time high i mars, säger Erik Holmberg.