Ett av världens mest hållbara flygbolag – igen

Flygets påverkan på klimatet är i ständigt fokus. För KLM står hållbarhetsarbetet högt på agendan och flygbolaget arbetar mot hårt satta interna klimatmål. Men det finns också små saker som varje resenär kan göra för att påverka själv.

Läs mer om KLM:s hållbarhetsarbete här.

Foto: KLM

Går i bräschen

Hela flygbranschen är på väg mot ett mer hållbar sätt att flyga och KLM Royal Dutch Airlines går i frontlinjen för detta arbete. När linjen från Växjö till Amsterdam öppnade för drygt ett år sedan inleddes också ett lokalt samarbete med Södra, Växjö kommun, Växjö Energi och Växjö Småland Airport med syfte att få igång tillverkning av biobränsle av resterna från den lokala skogsindustrin.

KLM har varit topprankade i Dow Jones Sustainablity Index 14 år i rad. Sedan 2005 har bolaget minskat koldioxidutsläppen med 17,3 procent. Målet är att minska med 20 procent till 2020. KLM har fullt fokus på att minska bolagets klimatavtryck. Det görs bland annat genom att använda mindre bränsle, ersätta fossilt bränsle och klimatkompensera. Nya flygplan till exempel är både lättare, förbrukar mindre bränsle och släpper ut 35 till 40 procent mindre CO2, med biobränsle kan koldioxidutsläppen från flygtrafiken minska med upp till 80 procent.

Foto: KLM

Vad kan jag göra?

Så, vad kan en vanlig resenär göra för att påverka? Faktiskt en hel del. Särskilt om du reser i tjänsten, då kan du kolla om det egna företaget klimatkompenserar eller bidrar på annat sätt till ett mer hållbart affärsresande. Alla resenärer kan klimatkompensera sin resa via KLM:s hemsida eller app. Passagerare kan välja att kompensera koldioxidutsläppen för sina flygresor och därmed flyga koldioxidneutralt. Alla pengar som kommer in via klimatkompensationen går till ett projekt som planterar träd och stödjer lokala samhällen. Bara under 2018 klimatkompenserade 88 000 av KLM:s resenärer, vilket motsvarade över 312 hektar tropisk djungel.

Läs mer om KLM:s arbete med biobränsle.

Du kan också göra något så enkelt som att packa lätt. Ju lättare planet är desto mindre bränsle går åt. Det kan också vara smart att titta på vad väskan väger utan packning då det kan skilja sig rejält från väska till väska.

Här är fler tips på hur du som resenär kan bidra till en grönare flygresa:

Jämför flygbolag

Hur arbetar respektive flygbolag med hållbarhetsfrågor? Undersök detta och låt det vara en del i din beslutsprocess när du bokar en flygbiljett.

Klimatkompensera

Ett litet bidrag kan göra din resa CO2-neutral. Se alltid till att klimatkompensera i samband med att du gör din bokning.

Digitala tidningar och magasin

Många förknippar flyget med avkopplande läsning eller en chans att skumma igenom dagens nyheter. Hos KLM hittar du all läsning i appen vilket innebär mindre papper ombord och minskad vikt på planet.

Missa inte Flying Blue…

Flying Blue är KLM och Air France gemensamma bonusprogram. Samla miles oavsett om du flyger med jobbet eller privat med KLM, Air France eller något annat bolag inom SkyTeam-alliansen. Du kan också samla miles genom att boka hotell eller hyrbil. Läs mer om Flying Blue här.