Här säljs bostadsrätter snabbast i landet

Skåne är det län i landet där lägenhetsförsäljningar i genomsnitt går snabbast. Mediantiden för en försäljning hittills i år är 17 dagar i Skåne. Tre dagar lägre än i riket totalt. Svedala och Staffanstorps kommun är de kommuner med kortast försäljningstid. Där har mediantiden hittills i år legat under två veckor.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Försäljningstiderna av bostadsrätter har de senaste två åren ökat i alla rikets län. Hittills i år är mediantiden för en försäljning av en bostadsrätt på Hemnet på 20 dagar. Det är fyra dagar mer än det första halvåret 2017. Jämfört med fjolåret har dock försäljningstiden på många ställen nu minskat.

Samtidigt råder det stora regionala skillnader. I Jämtlands län tog den genomsnittliga bostadsrättsförsäljningen över fyra veckor medan motsvarande för Skåne län endast var 17 dagar, vilket var lägst i landet. Även 2017 och 2018 var försäljningstiden av bostadsrätter lägst i Skåne.– Skåne är generellt den del av riket som återhämtat sig mest sedan den turbulenta hösten 2017. Försäljningstid kan ses som en bra indikator på hur het en marknad är. När marknaden var som hetast hade vi exempelvis under vissa månader en mediantid under två veckor i Stockholm, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.