Uppåt på bostadsmarknaden under sommaren

Villapriserna steg med en procent i juli. Jämfört med för ett år sedan har priserna på villor ökat med en procent medan bostadsrätter ökat med fyra procent, det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter i Stor-Stockholm och centrala Stockholm var oförändrade den senaste månaden. I Stor-Göteborg och centrala Göteborg ökade de med en procent. Svensk Mäklarstatistik pekar på att Malmöområdet sticker ut på bostadsrättsmarknaden, där priserna den senaste månaden ökat med en procent och tre procent i storstadsområdet.

När det kommer till villor var priserna oförändrade i alla storstadsområden, trots det ökade priserna på riksnivå med en procent.

Under semestertider sjunker antalet sålda bostäder markant jämfört med de mest intensiva månaderna under våren och hösten, så även detta år. Ändå är antalen jämfört med förra året högre. Svensk Mäklarstatistik noterar att det skedde sju procent fler försäljningar av villor och bostadsrätter i juli 2019 jämfört med samma månad förra året.