Budgivningarna börjar hetta till

Budgivningar i Sverige håller på att bli allt hetare, framförallt om vi tittar på innerstan i Stockholm. – Vi ser en tydlig procentuell ökning av budpremien från i augusti i fjol. När marknaden var som hetast var budpremien upp mot 15 procent ibland, sedan störtdök den hösten 2017 och var nere i noll som lägst, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

I augusti var budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, på bostadsrätter 5,4 procent i hela Sverige, en ökning från 3,5 procent samma månad i fjol.

I Stockholms har budpremien ökat till 8,1 från 5,3 procent och i Stockholms innerstad till 9,2 från 7,4 procent. I Skåne var budpremien 2,6 procent i augusti, upp från 1,8 procent i fjol. – Vi ser en högre budpremie i Stockholms län och en ännu lite högre i innerstaden. Delvis handlar det om olika kultur. I Skåne är det mycket vanligare med accepterat pris. Trots att vi nu har en ganska het bostadsmarknad i Skåne återspeglas det inte i mer budgivningar. Det skulle jag säga beror på skillnad i hur marknaden fungerar, säger Staffan Tell.

Staffan pekar att detta är en av flera saker som indikerar att bostadsmarknaden börjar vakna till liv igen. – Vi har sett att faktiska priser har tickat upp, liksom framåtblickande prisförväntningar. Det är mycket som talar för en stabil marknad och kanske till och med en fortsatt återhämtning under resten av hösten. Nu verkar folk ta fasta på att det sannolikt kommer att vara låga räntor under lång tid framöver, säger Staffan.