Tre tecken på en hetare Stockholmsmarknad

Under hösten har Stockholms bostadsmarknad tagit rejäl fart. Det är nu två år sedan Stockholmspriserna toppade och efter en tid med nedåtgående priser och tilltagande oro, ses nu flera tydliga tecken på återhämtning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Snabbare försäljningar

Mediantiden för att sälja en bostadsrätt i Stockholms innerstad låg för några år sedan på 14 dagar. Sedan dess har en ökad försiktighet och ett stort utbud gjort marknaden trögare och med det har försäljningstiden också ökat. I december 2017 var försäljningstiden som högst då en genomsnittlig bostadsrätt tog 22 dagar att sälja. Nu i augusti var den genomsnittliga försäljningstiden dock återigen tillbaka på 14 dagar. Om försäljningstiden fortsätter ligga på denna låga nivå under hösten blir en naturlig följd att det rekordhöga utbudet successivt kommer att minska.

Antalet misslyckade affärer minskar kraftigt

När osäkerheten på marknaden tilltog för ett par år sedan ökade också antalet misslyckade affärer. Köparna tog till sig den lägre prisnivån snabbare än vad säljarna gjorde vilket medförde att färre affärer kunde gå i lås. I december 2017, då andelen misslyckade affärer var som högst, plockades hela 59 procent av bostadsrätterna i innerstan bort osålda. Nu i augusti var motsvarande siffra 16 procent. Den lägsta noteringen på två och ett halvt år.

Allt färre bostäder säljs under utgångspris

En annan tydlig indikation på en piggare bostadsmarknad är att budgivningarna kommit igång de senaste månaderna. I augusti såldes endast sex procent av bostadsrätterna i innerstaden under utgångspris. Det är en kraftig minskning jämfört med ett år tillbaka och den lägsta andelen på två år. Samtidigt ökade den genomsnittliga budpremien. I augusti månad ökade den genomsnittliga bostaden med nio procent från utgångspris.

Efter de senaste två åren, med både prisnedgångar och nya restriktioner i form av ett skärpt amorteringskrav, verkar det nu som att köpare och säljare kan enas om vilken prisnivå som gäller. – Det är tydligt att bostadsmarknaden har piggnat på sig efter sommaren. Fler tror nu att priserna ska stiga framöver vilket gör att köparna vågar agera. Bilden just nu är att det mesta pekar i riktig mot en hetare marknad och stigande priser om än inte i samma takt som under bostadsmarknadens hetaste år 2014 och 2015, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.