Nya bostäder på klassisk mark söder om Stockholm

I oktober är det säljstart av nya parhus, radhus och fristående hus på klassisk mark, söder om Stockholm. Brf Flygledartornet byggs precis där Kungliga Södertörns Flygflottilj F18 låg under nästan 50 år.

Illustration från Obos.

Brf Flygledartornet kommer att ligga i Riksten i Botkyrka. Läget var perfekt för F18, vars syfte var att skydda huvudstaden från luften. Nu kommer inte Brf Flygledartornet ha något sådant ansvar, men läget är fortfarande lika bra.

De parhus, radhus och fristående hus som bostadsutvecklaren OBOS bygger kommer att ligga på den gamla Flygledarkullen, som reser sig över omgivningen.

– Här blir du verkligen herre på täppan och får njuta av utsikten. Men samtidigt har vi jobbat mycket med insynsskyddet, du ser ner – men alla ser inte upp till dig, förklarar Johanna Sardi, projektutvecklare på OBOS.

Anmäl ditt intresse för Brf Flygledartornet – klicka här.

Produceras i Sverige

Totalt ska det byggas 29 friliggande småhus, parhus och radhus om 107, 120 och 137 välplanerade kvadratmetrar. Husen är en del av OBOS smarta Start Living-koncept, vilket innebär mycket kvalitet för pengarna tack vare en kostnadseffektiv produktionsprocess. Bostäderna produceras i OBOS fabrik i Sundsvall. – Vi har tittat på allt. Hur rör vi oss i området? Vart behövs det insynsskydd? Var är skönt att sitta? Var passar det bäst att grilla? Allt är genomtänkt in i minsta detalj, från husens uteplatser och tomter till torget och lekplatsen med flygtema, säger Johanna.

Hon pekar bland annat på höjdskillnaderna i området som något som får det att sticka ut och skapa unika möjligheter. I mitten av området kommer det byggas ett torg som passar för allt från lek till midsommarfirande, något som Johanna tror kommer uppskattas av de boende.

Illustration från Obos.

Det röda huset

Områdets historia är välkänd och väldokumenterad. Även om flygplanen sedan många år slutat lyfta och landa på F18 så lever historien vidare, bland annat genom Brf Flygledartornet.

Ett av husen i föreningen kommer ha en röd färg, som en hyllning till flygflottiljens historia. Temat är framtaget av arkitekten Erika Wörman och är en anspelning till när flottiljen genomförde sin sista flygning från F18 då ett av planen var målat i rött. Samma röda nyans som nu ett av husen i Brf Flygledartornet kommer att ha.

Läs mer om Brf Flygledartornet här.

Illustration från Obos.

Detta är Brf Flygledartornet:

Antal bostäder: 29 parhus, radhus och fristående hus

Pris: Från 3 395 000 kr

Säljstart: oktober 2019

Inflyttning: Från vintern 2020/2021