”Brukar säga att det aldrig regnar där vi bygger våra hus”

OBOS är, en av Nordens största bostadsutvecklare, storsatsar i Sverige. En viktig del i satsningen är den lokala förankringen, bland annat genom OBOS-fabriker på olika platser i landet. – I fabrikerna bygger vi i princip alla delar som är i trä, vilket är nästan hela huset i vårt fall, säger Johan Palmberg, affärsområdeschef inom OBOS Projektutveckling.

OBOS har fabriker i Myresjö, Vrigstad och Sundsvall. Foto: OBOS

Ett bostadsprojekt är mycket mer än att bygga en fastighet. I processen, som ofta tar många år, ingår allt från markförvärv till planering och byggnation. Inom OBOS Sverige finns en organisation vars uppgift är att utveckla, planera och leda projekt, i liten eller stor skala. Inom OBOS-koncernen ingår även småhusleverantörerna SmålandsVillan och Myresjöhus.

Bygger Obos där du bor? Läs mer här.

Oavsett om det är OBOS eller någon av småhusleverantörerna som bygger en bostad produceras större delen i de svenska fabrikerna, vilket innebär flera fördelar. Johan Palmborg Palmberg förklarar.

– Dels blir vi kostnadseffektiva, då vi med maskinhjälp bygger snabbare och med färre mantimmar än på ett traditionellt lösvirkesbygge, säger han.

Ett exempelhus från Myresjöhus. Foto: OBOS

Skapar värde

Produktionen sker efter ”Lean Production”, vilket innebär en produktionsprocess där fokus ligger på att skapa värde för slutkunden som i detta fall är bostadsköparen, samt minimera resursanvändandet

Majoriteten av det material som används kommer från Sverige innan det landar i någon av OBOS fabriker i Myresjö, Vrigstad eller Sundsvall. Endast en mindre del av materialet, exempelvis plåt, takpannor och annat kommer från leverantörer direkt till byggplatsen. – Sedan bygger vi i en kontrollerad miljö, vi brukar säga att det aldrig regnar där vi bygger våra hus. Detta gäller främst våra modulfabriker i Vrigstad och Sundsvall där vi nästan bygger hela husen klara, inklusive kök och badrum, säger Johan Palmborg Palmberg.

OBOS har varit aktiva i Sverige sedan 2013 och omsatte 2018 över tre miljarder kronor. Sedan lanseringen har OBOS fokuserat på medelstora städer men från och med nästa år kommer även storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö hamna i fokus.

Läs mer om OBOS projekt i Sverige.

Fakta: Detta är Obos

  • Bostadsbolag med Norge som hemland.
  • OBOS har knappt 1 000 anställda i Sverige.
  • I koncernen ingår bland annat Myresjöhus, Smålandsvillan och OBOS Kärnhem.

Foto: OBOS