”Stabila eller till och med stigande priser under 2020”

I fjol såg vi en tydlig återhämtning av bostadsmarknaden med snabbare affärer, högre budpremier och stigande priser. Nu tyder mycket på att priserna är på väg uppåt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Colourbox

Under de senaste årenhar det varit köparnas marknad men i takt med att temperaturen ökat har vi sett ett skifte i säljarnas favör, enligt Staffan Tell, analytiker på Hemnet.

– Det finns en rad faktorer som talar för att vi får stabila eller kanske till och med stigande priser under 2020, säger han.

Hur tror du att utvecklingen kommer att se ut i olika regioner? 

– Det är svårt att säga, men på sina håll i landet har det påbörjat mycket höga nivåer av nyproduktion och det är en faktor som kan dämpa prisuppgångarna där. Vi har sett att Skåne har gått starkare än många andra regioner och det är intressant att hålla ögonen på om den trenden fortsätter.

”Reporäntan kommer att vara låg under en lång tid”

I december meddelade Riksbanken att man höjer reporäntan, även kallad styrräntan, till noll. Höjningen var med 0,25 procentenheter, upp till 0 procent och började gälla den 8 januari. Efter beskedet har flera banker, däribland Nordea och Handelsbanken, valt att höja sina bolån med rörlig ränta. Trots detta, tror Stefan Tell att beskedet kommer att ha en marginell påverkan på bostadsmarknaden.

– De flesta bedömare är överens om att räntan kommer att vara låg under en lång tid framöver. Riksbanken själva prognostiserar att reporäntan kommer att oförändrad de närmaste åren.

Fakta: Reporäntan

Reporäntan är Riksbankens styrränta och vårt huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka reporäntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.

Källa: Sveriges Riksbank