Mäklare vill ha färre söndagsvisningar

Två av tre mäklare vill ha färre söndagsvisningar, enligt en ny undersökning bland Mäklarsamfundets medlemmar. Inspirationen kommer från Oslo där mäklare kommit överens om att minska antalet söndagsvisningar.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Det är inte otänkbart att vi i Sverige kommer att få se en liknande utveckling med färre söndagsvisningar, menar Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

– Mot bakgrund av resultatet kommer Mäklarsamfundet att lyfta frågan i branschen, säger han.

Framförallt vill Oslo-mäklare ha mer tid att umgås med sina familjer, det ska även motverka att mäklare hoppar av yrket. Enligt Mäklarsamfundet har detta också märkts i Sverige, mäklare nämner obekväma arbetstider och ständig tillgänglighet som orsaker till att de väljer bort yrket.

– Vi vet att en andel av kåren avregistrerar sig och slutar jobba i 30-40-årsåldern. Jag tror inte att det är en slump att vissa mäklare väljer att sluta under den period i livet då många har småbarn. Då vill man vara hemma med familjen på helgerna, säger Björn Wellhagen.