Bostadspriser närmar sig forna toppnivåer

På flera håll i landet närmar sig bostadspriserna tidigare toppnivåerna. Samtidigt ökar budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, kraftigt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

MI januari var budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, i Stockholm 15,5 procent, en fördubbling jämfört med samma månad i fjol. För att hitta motsvarande siffror måste man gå tillbaka till sommaren 2017, visar statistik från Hemnet.

Det har även skett en stor ökning på riksnivå, i Göteborg och Malmö. I Göteborg var budpremien på bostadsrätter 7,1 procent i januari.

Samtidigt har bostadsrätter i det lägre prissegmentet en bit kvar. I Stockholm ligger budpremien drygt 6 procent under maxsnittet, och i Göteborg 5 procent, enligt statistik från Valueguard.

En förklaring till detta är att bostadspriserna pressas upp när utbudet är lägre, men även förväntningarna på marknaden, förklarar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

– Vi ser i våra undersökningar att året har börjat med höga prisförväntningar bland bostadsköpare, trots att vi har haft räntehöjning. Det påverkar mycket att man tror på bostadsmarknaden. För bara ett år sedan var det ganska dystra tongångar. Nu vågar folk buda och det leder till höga slutpriser.

Nu börjar priserna att närma sig nivåerna som gällde innan dämpningen, vilket gör situationen än mer tuff för dem som har svårt att komma in på marknaden, säger han.

– Både högre priser och amorteringskraven har verkligen gjort det svårt för dem som står utanför.