Säljare riskerar förlora stora belopp på hetare marknad

Nu stiger priserna igen på bostadsmarknaden. För säljarna innebär det att det går lättare att sälja och att det finns möjlighet att få ett högre pris än tidigare. Men det finns fällor på den nya marknaden. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

– I en hetare marknad är det enklare att överträffa säljarens prisförväntningar. Men om man som säljare accepterar ett förhandsbud utan att ha marknadsfört bostaden brett finns det en risk att man får sämre betalt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Under hösten 2017 och fram till våren 2018 sjönk priserna kraftigt på bostadsmarknaden. Men under andra halvåret 2018 stabiliserades marknaden och under 2019 började priserna stiga igen. Idag ligger priserna för bostadsrätter cirka 9 procent högre jämfört med bottennivån under 2018, enligt Mäklarstatistik. Det motsvarar en ökning på hela 207 000 kronor för en genomsnittlig svensk bostadsrätt.

– Om man som säljare tycker att det är viktigare att bostaden säljs fort, snarare än att få ut ett så högt pris som möjligt, kan underhandsförsäljning självklart vara ett alternativ. Då är dock risken att man får betydligt sämre betalt om man inte når ut till en så stor målgrupp som möjligt, säger Staffan Tell.