Rekordsnabbt i Stockholms innerstad

Rekordmånga bostadsrätter säljs inom en vecka från annonsering på bostadssajten Hemnet, visar ny statistik från Hemnet. Detta innebär att de sannolikt säljs före visning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

– I Stockholms innerstad är det rekordmånga bostäder som säljs den första veckan, vilket i de flesta fall är före visning. Vi tänker oss att detta beror på att köparna ser att många bostäder drar iväg och att de därför försöker få till ett snabbt avslut, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Närmare 9 procent av alla bostadsrätter i Stockholms innerstad i februari såldes inom en vecka. Enligt Erik Holmberg är det köparna som driver på utvecklingen för att få till en snabb affär till ett bättre pris.

Det ligger i linje med Hemnet-data angående budpremien, skillnad mellan utgångspris och slutpris, är som högst 11 dagar efter publicering.– Det är rimligt att tänka sig att en köpare som lägger ett snabbt bud gör det för att man tror att det kommer att vara mer förmånligt för en själv än att vänta på budgivning. Det optimala för säljaren är dock generellt att vänta in en budgivning, särskilt i en marknad som nu när priserna går upp, säger Erik.