Så har coronaviruset påverkat bostadsmarknaden hittills

De senaste veckorna har coronaviruset fått världens börser i gungning och ett antal branscher har varslat anställda om uppsägning. Men vad har egentligen hänt på bostadsmarknaden? 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Mycket av den statistik som kommunicerats den senaste veckan, exempelvis för bostadspriser, bygger på data från tidigare i år innan oron i omvärlden tog fäste. Därför är det intressant att titta på vad som faktiskt har hänt i mitten av mars.

Aktiviteten på marknaden har ökat kraftigt

Antalet nya bostadsannonser som publicerats på Hemnet under vecka 11 har ökat markant jämfört med samma vecka året innan. En möjlig förklaring till detta är att oron för framtida konsekvenser av coronaviruset får fler att vilja få sin bostadsaffär i hamn. I riket är ökning 10 procent och i Stockholms innerstad, där man ofta ser trendbrott på bostadsmarknaden först, är ökningen hela 29 procent.

Prisförväntningarna minskar kraftigt

Varje månad genomför Hemnet en Köparbarometer där besökare som planerar att sälja sin bostad tillfrågas om de tror på stigande, sjunkande eller oförändrade bostadspriser. Vanligtvis ställs frågan i början av månaden men mot bakgrund av den senaste tidens oro gjordes en extrainsatt undersökning i mitten av mars. Den visar att andelen bostadsköpare som tror på sjunkande priser har skjutit i höjden. Andelen som tror på sjunkande priser har ökat från 16 procent i början av mars till hela 45 procent två veckor senare. Det är den högsta andelen som tror på sjunkande bostadspriser sedan december 2017 då priserna föll hastigt som ett resultat av bankernas mer restriktiva kreditgivning och det då stundande amorteringskravet.

Andelen som avvaktar bostadsaffär ökar

Hemnet har även frågat de av besökarna som planerar att göra en bostadsaffär om oro för coronaviruset får dem att avvakta. I den första undersökningen, som genomfördes i slutet av februari, svarade 10 procent ja medan 82 procent svarade nej och resterande vet ej. 

När samma fråga ställdes i mitten av mars såg svaren annorlunda ut. Andelen som svarar att de avvaktar har ökat till 27 procent medan andelen som säger att de inte påverkas minskat till 50 procent. Andelen osäkra har därmed också ökat tydligt. 

Det kan låta märkligt och paradoxalt att det å ena sidan läggs ut fler objekt samtidigt som fler uppger att de avvaktar med sin bostadsaffär. Sannolikt beror detta på att människor agerar olika beroende på vilken situation de befinner sig i och hur långt i processen med att sälja en bostad de kommit. För vissa blir oron för corona en trigger som får dem att agera snabbare medan en annan grupp känner större osäkerhet och avvaktar.

Vad kan vi förvänta oss framöver?

Det finns en mängd faktorer som påverkar utvecklingen på bostadsmarknaden. Bland de viktigaste är räntenivån och sysselsättningen. De senaste veckorna har vi sett allt fler tecken på att arbetslösheten kommer att öka som ett resultat av coronavirusets utbredning. Om allt fler svenskar oroar sig för att bli arbetslösa eller faktiskt förlorar jobbet kommer det med största sannolikhet att leda till sjunkande bostadspriser och färre bostadsaffärer. Det är ett mönster som vi har sett vid tidigare ekonomiska kriser i historien. En annan faktor som är speciell i denna situation jämfört med tidigare ekonomiska kriser är att fler kan tänkas tveka på att gå på fysiska bostadsvisningar. 

Exakt hur stor påverkan coronapandemin får på bostadsmarknaden kan vi bara gissa. Men om nedstängningen av näringslivet blir utdragen och varslen fortsätter att öka är sannolikheten stor att det kommer att leda till sjunkande bostadspriser.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet