”På kort sikt kan det innebära en prispress”

Sedan coronaviruset slog till mot Sverige har det satt fart på bostadsmarknaden. Mängden nypublicerade bostadsrättsannonser på Hemnet har ökat med 20 procent, något som tyder på en stressad marknad. – Det finns en stress på marknaden som just nu präglar beteendet hos både köpare och säljare, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Ökningen av bostadsrätter till salu på Hemnet har kommit successivt under de senaste veckorna. Erik Holmberg på Hemnet pekar att det högst sannolikt går att koppla samman med utbrottet av coronaviruset i Sverige. 

Ökningen syns i hela landet men är framförallt stor i Stockholm och Stockholms innerstad. Detta har lett till ett högre utbud då det inte säljs lika många bostäder i förhållande de som kommer ur på marknaden. 

– Det verkar som att man vill snabba på sin affär oavsett om man är köpare eller säljare. Det beteendet har präglat bostadsmarknaden de senaste veckorna. En rädsla för sjunkande bostadspriser påverkar sannolikt också att man vill sälja snabbt, säger Erik Holmberg.

Prispress på kort sikt

Det är inte omöjligt att bostadspriser kommer sjunka framöver som en följd av förändringar, menar Erik. – Än så länge har det gått relativt kort tid sedan Sverige drabbades, men det är inte osannolikt att köpare kan bli så försiktiga att de avvaktar. Det skulle leda till att utbudet ökar och det blir svårare att sälja, säger han.– På kort sikt kan det innebära en prispress i och med att utbudet växer så kraftigt samtidigt som köparna kan bli mer försiktiga. I det längre perspektivet handlar det mycket om hur det här påverkar ekonomin i stort och då framför allt sysselsättningen. Får vi en situation när coronaviruset lagt sig, där de som blivit permitterade kan återgå i jobb och att ekonomin återhämtar sig så kommer nog bostadsmarknaden generellt klara den här situationen förhållandevis bra.