Mäklarna om läget på bostadsmarknaden

Coronavirusets, COVID-19, framfart i världen har skapat oro. En oro och obalans som vi ännu inte vet hur den kommer att påverka världen. I den här artikeln har vi frågat några av landets största mäklarfirmor kring hur de ser på bostadsmarknaden just nu och vad som är deras råd till köpare och säljare.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån

Hur upplever ni marknaden i skenet av corona-krisen?– Självklart finns det en oro och stress på marknaden just nu men det skiljer sig mycket från ort till ort och i Stockholm är det mest påtagligt. Många av de som planerat en försäljning under våren vill komma ut snabbt vilket gjort att utbudet ökat. Samtidigt finns det en efterfrågan och det fortsätter att göras affärer. Vi anpassar vår verksamhet efter situationen och kundernas behov och oro, bland annat mer fler digitala visningar och möten.

Vad är ditt råd till köpare respektive säljare utifrån den situation som råder just nu?– I en osäker marknad är det bra att sälja först, speciellt om du har små marginaler. Vill du inte sälja just nu är det bra att förbereda försäljningen så att allt är klart när tajmingen är rätt. Köpare bör ha en tajt dialog med mäklare som säljer mycket i området. Allt läggs inte ut på nätet, säljare som väljer att avvakta kan ändå vara öppna för bud. Och ta hand om varandra!

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Hur upplever ni marknaden i skenet av corona-krisen? – Vi ställer om vår verksamhet för att erbjuda extra trygghet för våra kunder, både säljare och köpare. Vi erbjuder digitala möten, digitala och privata visningar och vi utvecklar snabbt våra tjänster för att anpassa oss efter den rådande situation vi nu har. Vi ser att våra kunder tagit väl emot de anpassningar vi gör, våra visningar är välbesökta, både de digitala och de privata visningarna.– Utbudet är något större än normalt vilket möjliggör att man faktiskt kan hitta sin drömbostad och det man verkligen vill ha. Vi vet att det är många som redan innan Covid -19 sålde sin bostad och nu letar ny, och trots det något större utbudet är efterfrågan stor i huvudsak i storstäderna, det finns ett stort uppdämt behov av att byta bostad. Vi får många frågor från oroliga kunder som undrar om det är rätt tid att säja nu, eller ska man vänta? Mitt råd är att tidigt ta kontakt med sin mäklare för att sätta en plan utifrån de unika behov man har som kund. Mäklaren har koll på sin marknad och har kanske en köpare som letar efter just din bostad.

Vad är ditt råd till köpare respektive säljare utifrån den situation som råder just nu?– Mitt tydliga råd är. Går du i köp eller säljtankar, ta kontakt med din mäklare. När världen förändras så förändras vi med den, så har vi arbetat i över 80 år. Vi möter behovet av att byta bostad med de senaste verktygen och med största omtanke, vi har kunskapen och kan guida kunden till en riktigt bra bostadsaffär trots det som händer runt oss just nu.

Henrik Olausson, vd på SkandiaMäklarna

Hur upplever ni marknaden i skenet av corona-krisen? – Under mars har vi fortsatt sett en hög aktivitet på marknaden. Vi har både en högre omsättning och säljer fler bostäder hittills i mars i år än förra året. Det vi däremot märker av är en avmattning och ökad osäkerhet hos säljare och köpare, vilket leder till att fler möten avbokas. Vi anpassar vårt arbetssätt och erbjuder digitala visningar och fler privata visningar.

Vad är ditt råd till köpare respektive säljare utifrån den situation som råder just nu?– Att äga sitt boende är en långsiktig affär och köper du och säljer i samma marknad är prisutvecklingen av mindre betydelse. Håll en nära kontakt med din mäklare så att du är väl uppdaterade på marknadsläget.

Tolgay Erdinc, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Stockholm.

Hur upplever ni marknaden i skenet av corona-krisen? – Vi får väldigt många frågor om hur bostadsmarknaden påverkas av coronaviruset. Och det är förstås svårt att veta med säkerhet. Räntorna är låga och bostadsbristen håller i sig, vilket gör att många bostadsaffärer fortfarande görs. Leder coronaviruset till en ihållande dämpning av konjunkturen får vi en mer avvaktande marknad, där människor kommer få svårare att byta bostad efter behov. Antalet visningsbesökare ligger på en stabil, men något lägre, nivå just nu och vi upplever att efterfrågan på privata visningar ökat.

Vad är ditt råd till köpare respektive säljare utifrån den situation som råder just nu?– Ett bra råd i oroliga tider är att försöka tänka långsiktigt – hitta en bostad som passar just dig och dina behov där du har möjlighet att bo kvar länge. Det är också viktigt att se över sin boendeekonomi och om du är väldigt osäker inför ditt bostadsköp – sälj ditt eget boende först så får du bättre koll på utgångsläget. Sist men inte minst; just nu erbjuder de flesta mäklarföretag utökade möjligheter till digitala visningar. Det kan vara till din fördel eftersom du på så sätt hinner besöka fler bostadsvisningar utan att ens gå utanför dörren.