Mängden sålda bostadsrätter minskar

Under de senaste veckorna har försäljningsvolymerna minskat som en följd av coronaviruset. Fram till mitten av mars var det väldigt höga försäljningsvolymer. Nu börjar det svänga om.– På många sätt är det förväntat då köparna blir mer oroliga och restriktiva med att ge sig in i budgivningar, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Den sista veckan i mars minskade antalet sålda bostadsrätter i hela riket med 22 procent och i Stockholm med 15 procent. Första veckan i april minskade det med 13 procent i hela landet respektive 20 procent i Stockholm.

I dagsläget befinner sig säljare och köpare en bit ifrån varandra prismässigt, vilket har resultat i att bostäder inte säljs. – Vi ser en marknad där köpare och säljare står ganska långt ifrån varandra. Har man inte köpt en annan bostad kan man ha lite is i magen och invänta ett bra bud, eller så avvaktar man till att sälja senare. Vi har förvisso ett väldigt högt utbud som bara ökar, men ganska många som vill sälja provar marknaden och tar beslut efter det, säger Erik Holmberg.

Hur marknaden kommer utvecklas kommande tiden är svårt att sia om, men det finns en risk för prisnedgångar menar Erik Holmberg. – Om många hamnar utanför arbetsmarknaden kan vi förvänta oss att priserna går nedåt. Men om ekonomin börjar rulla igen tror jag att turbulensen på bostadsmarknaden kan börja gå över i takt med att oron minskar. Det handlar helt och hållet om hur ekonomin i stort och samhället i övrigt påverkas av den här krisen, fortsätter Erik Holmberg.