”Köparna på bostadsmarknaden är fortfarande oroliga”

Sedan coronaviruset slog till mot Sverige och världen har antalet affärer minskat och ett pristapp syns i storstäderna. – Köparna på bostadsmarknaden är fortfarande oroliga, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Under de tre sista veckorna i mars såldes det 6 procent färre bostadsrätter jämfört med samma period förra året. Nu är motsvarande säljvolym för de senaste tre veckorna 17 procent lägre än motsvarande veckor i fjol, detta visar nya siffror från Hemnet.

Erik Holmberg menar att det är en rejäl förändring från hur det såg ut i februari.

– Köparna på bostadsmarknaden är fortfarande oroliga och tror i stor utsträckning på nedgång i priserna framöver. Det är en väldigt kraftig förändring jämfört med hur det såg ut i februari då vi i princip noterade prisrekord och en väldigt het marknad, säger han.

Det har uppstått ett avstånd mellan köpare och säljare då säljare vill ha ett pris baserat på vad bostäder såldes för tidigare under året. Det leder i sin tur till ett större utbud av bostäder. Tredje veckan i april var utbudet i riket 10 procent större än samma period i fjol, 11 procent i Stockholm och 13 procent innanför tullarna i Stockholm.

– Får man inte ett liknande bud får man antingen acceptera de priser man får i dag, och då får vi generellt prisminskningar. Eller så avvaktar man och då går säljvolymerna ned, för att bostäderna inte säljs.

De har synts en prisnedgång, till största delen i storstäderna. Det är ett storstadsfenomen samt där priserna är högst, förklarar Erik.

– Än så länge skulle jag säga att det är ganska odramatiskt – det är inga prisras utan det är lite nedgångar i Stockholm.