Fritidshusmarknaden präglas av stor efterfrågan

Stor efterfrågan men lågt utbud – så sammanfattas fritidshusmarknaden just nu. Under de första fyra veckorna i april har utbudet av fritidshus i hela riket minskat kraftigt, jämfört med samma period förra året.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Unde den fjärde veckan i april fanns det 1 420 annonser för fritidshus på Hemnet, vilket går att jämföra med motsvarande period förra året då siffran var 1 800. Ett rejält tapp.

– Det är en stor förändring. Det är däremot svårt att säga exakt vad det beror på, säger Staffan Tell, presstalesperson för Hemnet.

Att fallet går att koppla till den pågående corona-pandemin är inte något som Staffan vill utesluta. På sikt kan det leda till ett ökat intresse för fritidshus.

– Om man har ett fritidshus kanske man nu vill behålla det i större utsträckning, vilket gör att utbudet minskar. Priserna kan eventuellt öka i och med att utbudet är lågt om efterfrågan ökar, säger Staffan Tell.

Även uthyrning av fritidshus är något som på sikt kan leda till ökat intresse.

– Tittar man även på beståndet för fritidshus så är mycket byggt på 60- och 70-talet och det tillkommer inte så mycket mer. Så utbudet är begränsat, fortsätter Staffan Tell.