Budgivningar tappar farten i Stockholm

Budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, har minskat i Stockholm, det visar nya Hemnet-siffror. Det är en direkt effekt av coronapandemin, menar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

– Siffrorna visar en tydlig minskning i alla områden när det gäller budpremier. Det började i slutet av mars, men nu ser vi det på månadsbasis även sedan april, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

I Stockholms stad var medianbudpremien 12 procent under mars. Det kan jämföras med 7 procent i april, vilket är en minskning med -5 procentenheter.

I innerstan har budpremien minskat med -6 procentenheter och i Spånga-Tensta, som drabbats värst, var tappet -11 i april.

– Det är en tydlig effekt av oron för corona och hur det ska påverka ekonomin på bostadsmarknaden. Vi ser också i undersökningar att köpare i allt lägre utsträckning tror på stigande priser framöver, säger Erik Holmberg.

Erik pekar på att det kommer sannolikt vara en prispress fram till sommaren, men därefter kan det komma att förändras.– Därefter handlar det om det som händer med återhämtningen av ekonomin när själva pandemin är över, säger han.