Rekordförsäljning i juni

I juni såldes det rekordmånga bostadsrätter via Hemnet. – Vi har det högsta antalet sålda bostadsrätter sedan i oktober och det högsta en junimånad så långt tillbaka vi har data, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Gör som över 50 000 redan gjort – få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg varje vecka.

Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, sedan 2014, har det aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter en junimånad som i år. Jämfört med juni 2019 såldes det 19 procent fler bostadsrätter i hela Sverige i år och i Stockholms län 24 procent fler.

Orsakerna är flera menar Erik Holmberg.

Det är en effekt både av att vi hade en avvaktande vår, som gjorde att det funnits ett uppdämt behov både av att köpa och sälja, och av den speciella sommar vi har där många är hemma, säger han.

Coronapandemin har knuffat säsongsmönstret på bostadsmarknaden några veckor. Toppen för utbud och försäljning har kommit senare än normalt i år.

Den aktiva sommaren är gynnsam för marknaden, där det är tydligt att efterfrågan matchar det höga utbudet vi sett. Det gör att vi inte fick den kraftiga utbudsuppbyggnad som det fanns risk för tidigare, säger Erik.