Mäklare tror på en fortsatt stark bostadsmarknad

Sveriges fastighetsmäklare tror på en fortsatt stark och uppåtgående bostadsmarknad under årets sista kvartal, visar en ny undersökning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Mäklarsamfundets kvartalsundersökning, Mäklarinsikt, visar att 46 procent av deras medlemmar tror på stigande villapriser och 55 procent tror på en ökad efterfrågan. Dessutom tror en stor andel, 46 procent, av mäklarna på småhusmarknaden att priserna kommer att öka.

Het bostadsmarknad

– Sommarens bostadsmarknad var betydligt hetare än vanligt och allting tyder på att det kommer att fortsätta så även under årets tre sista månader. Många mäklare tror på oförändrat utbud, stark efterfrågan och fortsatta prisökningar, säger Mäklarsamfundets vd, Björn Wellhagen, till MäklarVärlden.

Den svenska bostadsmarknaden är såhär lång oberörd av den pågående pandemin, menar han.

– Det beror i hög grad på att räntorna förväntas vara låga under lång tid och att de som gör affärer är de som redan äger sitt boende. De som förlorat jobbet och mer sällan äger sitt boende är ofta unga, vilket fördjupar den generationsklyfta som redan finns.

*Undersökningen skickades ut den 10 september och pågick till och med den 22 september 2020. Den har besvarats av 812 fastighetsmäklare över hela landet. Prognosen avser perioden oktober till och med december 2020.