Hetare budgivningar – högt tryck på marknaden

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris stiger. Det är ett tydligt tecken på en het bostadsmarknad.

– Generellt kan man säga att budpremierna har följt utvecklingen i övrigt på bostadsmarknaden. Det var en tydlig dipp när oron på marknaden spred sig i våras, och sedan sommaren en successiv återhämtning, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

I Stockholms kommun låg den genomsnittliga budpremien under oktober på nästan 12 procent, från att ha varit nere på drygt 6 procent under våren, enligt ny data från Hemnet. Snittet för hela Sverige var 6 procent i oktober, vilket är tre gånger så mycket som i våras.

Om man tittar specifikt på Stockholm så skiljer det sig mellan olika stadsdelar. På Södermalm ligger budpremien på 13 procent, medan Norrmalm ligger på strax under 6 procent.