Stort sug efter fritidshus trots vinter

Vintern och kylan må vara på väg, men suget efter fritidshus fortsätter vara hett. – Coronapandemin fortsätter att påverka bostadsmarknaden och våra bostadspreferenser i hög utsträckning. Det är ett generellt högt tryck på alla typer av bostäder, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Under sommaren och hösten har fritidshusmarknaden gått väldigt starkt med ”väldigt hög” efterfrågan och ett minskat utbud, menar Erik Holmberg.

2019 såldes 6 771 fritidshus via Hemnet. Fjolårets nivå passerades i mitten av oktober, och drygt en månad senare, den 22 november, hade 7 366 fritidshus sålts via Hemnet.

– Under hösten brukar det bli lågsäsong på fritidshusmarknaden men det är fortsatt ett högt tryck. Inför den kommande vintersemestern uppmanas man att stanna hemma, och det är oklart hur sommaren 2021 kommer bli avseende möjlighet till resor. Det är sannolikt att det driver den höga efterfrågan på fritidshus, säger Erik Holmberg.

Fler än 2019

Generellt sett har bostadsmarknaden gått starkt under 2020. Under andra halvan av november överskreds det totala antalet sålda bostadsrätter som såldes under hela 2019 via Hemnet. I fjol såldes totalt 95 748 bostadsrätter via Hemnet.

– Det är tydligt att det svängt över till att bli mer av säljarens marknad under hösten, säger Erik Holmberg.