Statligt bostadslån för unga föreslås

Regeringen fattade på nyligen beslut om att starta en utredning som ska se över om det är möjligt att inrätta ett startlån till förmånliga villkor för förstagångsköpare. Syftet är att göra det lättare för unga att komma in på bostadsmarknaden.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, jämför lösningen med studielån där staten står för kostnaderna för studierna till förmånliga villkor.

– Vi måste hitta vägar att sänka trösklarna, säger han.

Det är framförallt i storstäder som höga bostadspriser gör det svårt för unga att kunna köpa en bostad. Ofta är det kontantinsatsen på 15 procent av bostadens värde som sätter stopp. Det är där statens startlån skulle kunna komma till räddning.

Utredningen ska vara klar i november 2021.