”Så mår bostadsmarknaden i Skaraborg”

Bostadsmarknaden har gått starkt trots pandemin som hållit Sverige i ett hårt grepp det senaste året. Under rådande situation kan en bostadsaffär kännas läskig, vilket gör behovet av lokal kunskap och expertis stor.

Efter en period av osäkerhet, framförallt innan sommaren, har bostadsmarknaden tagit fart rejält under hösten, visar data från Hemnet. Framförallt har suget efter villor varit stort bland svenskar. I Hemnets årskrönika pekas året 2020 ut som året då ”Bostaden blev mittpunkten i mångas liv”. Det är något som Rikard Nero, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skövde, håller med om.

– Intresset för att äga sitt eget boende har ökat markant på såväl radhus, villor som fritidshus. Folk har omvärderat sitt sätt att se på boendet i takt med att man spenderat mer tid hemma och inte haft möjlighet att resa som vanligt. Det låga ränteläget har också gjort det fördelaktigt att äga istället för att hyra, säger han.

Ansök om lånelöfte hos Länsförsäkringar Skaraborg – klicka här.

Prisökningar

I Skaraborg har bostadspriserna ökat kraftigt under den senaste 12-månadersperioden, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. I Skövde har villapriserna ökat med 15,3 procent, i Lidköping 10,2 procent och Falköping är samma siffra 9,8 procent. Även priser på bostadsrätter har stigit under perioden. Enkelt sammanfattat, det har varit bra fart på marknaden.

En av vanligaste frågorna som Rikard och hans kollegor får handlar om marknadsläget och osäkerheten som många spekulanter känner. Men här finns inget självklart svar, utan det handlar om varje situation och de förutsättningar som finns.

– I takt med att det är många förstagångsköpare på marknaden som tidigare bott i till exempel hyresrätt så ökar ansvaret för oss mäklare att guida köparen till att förstå vad det är de köper, säger han.

Rikard Nero, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skövde.

En av fördelarna med just Länsförsäkringar är att det är en bank, ett försäkringsbolag och en fastighetsförmedling under samma tak. Länsförsäkringar ägs av kunderna, vilket innebär att företaget inte drivs av kortsiktig vinstmaximering utan av ett genuint engagemang.

– Ett generellt tips är att i ett tidigt skede ta kontakt med bank och mäklare för att få svar på vilka möjligheter man har när det kommer till budget för nytt boende. Då kan man också få hjälp med boendekostnadskalkyler för att räkna på vad skillnaden blir om man skulle ta steget och byta bostad. Att förbereda sig i god tid om man har en bostad som behöver säljas, kan göra stor skillnad på både pris och hur behaglig resan blir mot ett nytt boende, säger Rikard Nero.

Glöm inte att du kan flytta ditt bostadslån till Länsförsäkringar – läs mer om hur du gör här.

Visste du att…

Du kan få ett lånelöfte från Länsförsäkringar Skaraborg digitalt. Fyll i din ansökan på lansforsakringar.se så får du ett preliminärt besked direkt. Kom ihåg att fylla i ansökan noggrant och ta med alla utgifter och inkomster i din ansökan. Klicka här för att veta mer.