Boprisförväntningarna bland Hemnets besökare fortsätter upp

Boprisförväntningarna bland Hemnets besökare fortsätter upp i mars, till rekordnivån – igen. Det visar Hemnets köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Det är en tydlig uppgång som är i linje med en hel del annat vi sett i början av året, med stigande priser och en marknad som går mer och mer mot att bli säljarnas, förklarar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

– Det finns en stark tro på prisuppgångar framöver och delvis föder nog priser och prisförväntningar varandra. Vi ser också en liknande utveckling för börsen, det finns en generell optimism, säger han.

Så många räknar med stigande priser

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 58 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, en klar uppgång från 51 procent föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser sjunker till 11 procent från tidigare 14 procent.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, tar därmed ett rejält skutt upp till nya rekordnivån 47 i mars från 37 i februari.

– Det spekuleras i vad som händer när pandemin väl lagt sig och livet börjar återgå till det normala. Mycket av prisuppgångarna härleds nu till corona, men vi hade sannolikt haft en ganska positiv utveckling 2020 även utan pandemin, priserna var redan på väg upp. Vi håller det för osannolikt att prisuppgången skulle raderas ut efter pandemin, även om efterfrågan kanske inte ökar lika mycket när det här är över, säger Erik Holmberg.