Fortsatt stark tro på stigande bostadspriser

Boprisförväntningarna bland besökarna på Hemnet sjunker tydligt i april, om än från en mycket hög nivå. Det visar Hemnets köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

52 procent av Hemnets besökare räknar med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, en nedgång från 58 procent föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser stiger till 12 procent från 11 procent.

Hemnets analytiker Erik Holmberg menar att resultatet kan tolkas som en liten avmattning.

– Vi ser en relativt tydlig minskning av andelen som tror på stigande priser, men det är fortsatt många som tror på stigande priser. Det är ingen jättedramatik. Man ska nog inte tolka detta som att det nödvändigtvis vänder nu, kanske snarare som en liten avmattning, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Direkt

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, sjunker därmed till 40 i april från 47 i mars. Det är dock samtidigt den näst högsta nivån någonsin, endast överträffad av just mars.

– Vi ser en viss ökad försiktighet, med en förflyttning från en tro på stigande till oförändrade priser. Möjligen är detta en reaktion på att det gått väldigt kraftigt uppåt på bostadsmarknaden, särskilt villamarknaden, och många kanske uppfattar det som att det gått väl fort. Det har också uppmärksammats i media och experter har talat om en risk för en bubbla på villamarknaden. Finansinspektionen har dessutom flaggat för att amorteringskravet kommer tillbaka i höst, säger Erik Holmberg.