Viktiga råd till dig med husdrömmar!

Nästan halva Sveriges befolkning bor redan i ett eget hus och fler ser det ut att bli. Husdrömmarna letar sig nämligen ned i åldrarna, 71% av 18–25 åringarna drömmer om att flytta till villa eller radhus inom de kommande 10 åren, enligt en Novus-undersökning.

Det finns en del saker som är extra viktiga att hålla koll på vid ett husköp. Här är en checklista med råd för ett lyckat köp från Janne Sander på Fastighetsmäklarna ABC.

– Med noggrann planering och bra förberedelser kan drömmen gå i uppfyllelse utan några obehagliga överraskningar, som exempelvis en flock importerade bältdjur under altandäcket eller en budget som råkar spricka som en kristallskål med kronärtskockor man aldrig tänkt äta, men som ser läckra ut när man har bjudning,mot parkettgolvet, skrattar Janne och drömmer sig sedan bort med en tår i ögat.

Gör din budget

Det är viktigt att du gjort en budget och att du har råd, inte bara med köpeskillingen utan med alla de avgifter som faktiskt tillkommer vid köp av ett hus. Det här är de viktigaste:

Fastighetsavgift

Fastighetsskatten har ersatts av en kommunal fastighetsavgift. Fastighetsavgiften är 0,75 procent av taxeringsvärdet, men aldrig mer än takbeloppet. Maxavgiften för inkomstår 2021 är 8 437 kr.

Stämpelskatt

Stämpelskatterna består av tre olika delar, lagfartsavgift, expeditionsavgift och pantbrevsskatt på nya inteckningar i huset. Lagfarten på 1,5 procent av köpeskillingen är den största avgiften, plus expeditionsavgiften på 825 kr. Sedan är det pantbrevsskatten som du måste betala om du behöver ta lån på huset och det saknas pantbrev som du kan överta. Kostnaden för nya pantbrev är 2 procent av pantbrevsbeloppet. Det är även vanligt att banken tar ut en avgift för pantbrevet.

Tomträttsavgäld

Ibland händer det att staten eller kommunen äger marken huset är byggt på. För att du nyttjar marken som huset står på du som ägare betala en tomträttsavgäld, en hyra, varje år.

Löpande kostnader

Har man köpt hus är man mer sin ”egen” och är också ansvarig för tex sophämtning det kan medföra kostnader. Samma sak gäller elförbrukningen som kan vara en stor post.

Oförutsedda utgifter

Ett hus kräver också ett visst underhåll. Det kan vara takplattor som ska bytas eller värmepannor som går sönder. En tumregel kan vara att ha minst 50 000 kr undanlagt för sådana händelser.

Var noga med undersökningsplikten

Det är lätt att ryckas med när man hittat sitt drömobjekt. Men nu gäller det att använda alla sinnen och undersöka noga. Känn på kranar, lukta i avloppen och se om det finns fuktfläckar innan köpet gått igenom. Det är ditt ansvar. Man bör också låta en besiktningsmanundersöka huset.

Informera dig om ditt objekt

Det faller också under undersökningsplikten att ta reda på om området ska förändras på nåt sätt. Kommer en ny järnväg byggas framför din tomt? Det är viktigt att du själv tar reda på vad det finns för planer för området.

Lycka till!