Priserna på småhus fortsätter att stiga

Priserna på småhus steg fem procent på riksnivå under det tredje kvartalet. Totalt har de stigit 20 procent på ett år, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. 

Snittpriset för ett småhus i Sverige var nära 3,9 miljoner kronor under årets tredje kvartal. I storstadsregionerna sträcker sig medelpriset från drygt 5,2 miljoner kronor i Stormalmö till knappt 7,2 miljoner i Storstockholm, enligt SCB:s siffror. 

Liknande siffror rapporterar Svensk Mäklarstatistik, men för en längre period: från januari 2020 fram till nu. Deras siffror visar att det är störst att störst procentuell ökning skett i Västmanland med 30 procent, följt av Dalarna, Gotland och Södermanland. I nio av 21 län har priserna ökat med än 20 procent. 

Västmanlands ökning i kronor är 800 000, medan Stockholm föga förvånande har störst ökning med nästan 1,3 miljoner kronor.