Statliga lån ska få in unga på bostadsmarknaden

Unga och förstagångsköpare ska ha möjlighet att kunna ta ett startlån för att kunna köpa en bostad. Det föreslår en statlig utredning, rapporterar flera svenska medier.

I takt med att bostadspriserna ökat under de senaste åren har det blivit allt svårare för unga att köpa en bostad. En konsekvens är att de kan tvingas ta dyra blancolån för att finansiera en del av kontantinsatsen.

Utredaren Eva Nordström har tagit fram ett förslag för att motverka detta. Förslaget föreslår att förstagångsköpare ska kunna få ta ett startlån för 10 av de 15 procenten som krävs i kontantinsatsen. Maxbeloppet är 250 000 kronor och det dubbla för ensamstående vårdnadshavare.

– Det är viktigt att ha en bostadsmarknad som är tillgänglig för alla, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) på en pressträff på måndagen efter att han tagit emot förslaget.

Genom förslaget räknar utredaren med att sparandetiden för att få ihop kontantinsatsen minskar med två tredjedelar. Startlånet backas upp av en statlig garanti, men ska ges av bolåneinstitutet eller banken.

Förslaget innefattar de som inte har ägt en bostad i vilken man varit folkbokförd. Framförallt handlar det om unga, men även personer som bott länge i hyresrätt samt nyanlända.

Ett positivt initiativ

Hemnets talesperson, Staffan Tell, tror att förslaget kan underlätta för människor att ta sig in på bostadsmaknaden, inte minst dagens unga.

– Det är positivt med initiativ som sänker trösklarna för unga och förstagångsköparna och detta får ses som ett steg i rätt riktning. Situationen för människor som saknar kötid eller ett eget kapital är tuff och det finns behov för ytterligare lösningar som underlättar för de som har svårast att hitta en egen bostad, säger han.

”Största förbättringen av bostadspolitiken”

Även Mäklarsamfundet välkomnar utredningen och menar att startlånet skulle vara ett steg i rätt riktning för att främja ungas chanser på bostadsmarknaden.

– Nuvarande bostadspolitik, med tuffa kreditregler och höga flyttskatter, stänger ute merparten av de unga från bostadsmarknaden. Startlån är bärande för att även unga som inte har rika föräldrar ska få en ärlig chans att flytta till en egen bostad. I det sammanhanget är det här förslaget den största förbättringen av bostadspolitiken under 2000-talet, kommenterar André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.