Hemnet: ”Kan bli utbudsrekord till hösten”

Under de senaste månaderna har bostadsmarknaden präglats av höjda boräntor och stigande inflation. Samtidigt har utbudet av bostäder stigit på Hemnet – och trenden ser ut att hålla i sig.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker

Utbudet av villor och lägenheten på Hemnet är för säsongen rekordhögt, berättar Holmberg. Det beror på att försäljningen av bostäder minskat de senaste månaderna, samtidigt som det läggs ut ungefär lika många bostäder till försäljning. För hus får man gå tillbaka till 2015 för att hitta högre nivåer.

– Vi kommer troligen att få ett totalt sett rekordhögt utbud efter sommaren när marknaden kommer igång igen och de som inte fått sålt under sommaren kommer tillbaka, säger Erik Holmberg.

De som inte fick sålt sin bostad före sommaren kan i många fall komma att göra ett nytt försök till hösten, vilket därmed skulle öka på bostadsutbudet ytterligare, menar han.

Räkna med ett högt utbud

– Av de som inte fått sålt tenderar många att komma tillbaka och göra ett nytt försök, även om det är svårt att veta exakt hur säljarna tänker och vad de har för förväntningar. Det gör att man får räkna med ett högt utbud i alla fall i början av hösten, som allt annat lika kan ge en fortsatt prispress.

Men utbudets effekt på priserna kan variera beroende på vilken situation säljare är i – och hur de anpassar sig efter den nya situationen på bostadsmarknaden.

– Vi vet sedan tidigare att när marknaden kyls av finns det många som har köpt först och därför måste sälja för att inte sitta med dubbla bostäder. De kan behöva gå ned i pris för att få sin bostad såld.

Men med tiden kommer marknaden anpassa sig och allt fler lär sälja före de köper.

– Ett högt utbud behöver då inte påverka priserna på samma sätt. Snarare flyttas stressen över mot köparna, som blir mer motiverade att komma till ett snabbt avslut om många av dem har sålt först, tillägger han.

Marknaden är inte där nu, men den skulle kunna hamna i ett sådant läge senare under hösten om man kollar på historiska siffror.

– Det är något vi sett tidigare, senast hösten 2017, då priserna stabiliserades efter några månader trots ett högt utbud. Sedan påverkas priserna givetvis mycket av vad som händer med räntorna. Skulle de fortsätta stiga ligger det förstås i den andra vågskålen, säger Holmberg.

Bostadspriserna sjunker

Danske Banks boprisindikator, som baseras på data från Hemnet, visar att priserna på bostadsrätter fortsatte rasa i juli. I Stockholms kommun med nästan 5 procent, vilket motsvarar en säsongsjusterad nedgång om 2,7 procent.

– Stockholms bostadsrättspriser fortsatte falla kraftigt under juli efter flera månaders nedgång dessförinnan och sammantaget uppgår nedgången till närmare 10 procent nu. Svagare tillväxtutsikter kopplat till fortsatt aggressiva räntehöjningar från Riksbanken under hösten innebär med stor sannolikhet en intensifierad press på priserna de kommande månaderna, kommenterar Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, skriver Fastighetsnytt.