4 tips för dig som ska köpa eller sälja bostad

Från en glödhet bostadsmarknad under pandemin till en avmattning till följd av inflation och räntehöjningar. Just nu är många osäkra på hur de ska tänka kring att byta boende. I den här artikeln ger två mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm råd till dig som planerar att köpa eller sälja bostad.

Tarik Kudra, mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm.

Är det läge att göra klipp eller ska du sitta still i båten? Bostadsmarknaden präglas just nu av stor osäkerhet kring det nya ekonomiska läget. Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, ser att det finns goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär – men det finns saker att tänka på.

– Vi ser att köpare och säljare inte riktigt möts och många väljer att avvakta istället för att agera. Det är en naturlig reaktion i läget vi befinner oss i. Samtidigt finns det goda chanser att göra en lyckad bostadsaffär, och för vissa är det ett riktigt bra läge. Om du köper och säljer i samma marknad har prisnivån mindre betydelse, säger Tarik Kudra, mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm.

Ska du sälja? Kontakta en mäklare här.

Inför bostadsaffären är det viktigt att ha en uppdaterad värdering av din bostad och vara ordentligt påläst – då vet du vad du kan förvänta dig.

– Flytta, som alltid, utifrån dina behov och undvik kortsiktig spekulation. Om du har superkoll på allt från marknadsläget till föreningens ekonomi så får du rätt förväntningar och undviker tråkiga överraskningar, säger Tarik Kudra.

Råd inför bostadsaffären

Det är alltid bra att ta hjälp av en mäklare i god tid. Här är mäklarnas tips för dig som antingen ska köpa eller sälja en bostad.

För köpare:

1. Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget. I dagens marknad kan det finns utrymme för förhandling. Och om du är intresserad av en bostad – hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse.

2. Gå på många visningar och håll koll på slutpriserna. Det hjälper dig att både definiera vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna. Varför inte testa en digital live-visning? Då får du uppleva bostaden direkt via telefonen.

Mäklarna Tarik Kudra och Jesper Joki på Fastighetsbyrån Tidaholm.

3. Du kan köpa först om du har låg belåning och stora marginaler. Försök då få tillträde till den nya bostaden långt fram i tiden, och förbered så att du kan lägga ut din befintliga bostad till försäljning direkt efter köpet.

Vill du få mer råd kring din bostadsaffär? Klicka här.

4. Gör, som alltid, en noggrann undersökning av bostaden. Var observant på driftkostnader. I vissa fall anges bara historiska siffror, som kan baseras på fasta elavtal. Fråga efter förbrukningen så att du själv kan räkna ut aktuella kostnader. 

– Nu är det även extra viktigt att titta noggrant på bostadsrättsföreningens ekonomi. Många påverkas av stigande räntor och elpriser vilket kan leda till avgiftshöjningar, säger Jesper Joki, mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm.

För säljare: 

1. Ha en helt färsk värdering, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för. Det ger dig rätt förväntningar inför försäljningen.

2. Sälj din befintliga bostad innan du köper om du har mindre marginaler – ett säkert kort i dagens marknad. Försök få god tid till att hitta nytt boende innan du måste flytta ut.

3. Se till att din bostad är i gott skick, det är ännu viktigare när utbudet är stort. Städa, rensa och ta hjälp av homestyling-experter om det behövs. Belysningen är viktig på visningen, speciellt under mörka höst- och vinterdagar. 

Boka möte när det passar dig direkt i mäklarens kalender här.

4. Det är smart att förbereda din försäljning i god tid. Med Fastighetsbyråns tjänst På-gång hjälper de dig att förbereda bostaden och kolla av intresset. Utvärdera flera mäklare och välj någon som säljer mycket i ditt område.

För mer information kontakta:

Tarik Kudra, mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm

Tel: +46702486050

E-post: [email protected]

Jesper Joki, mäklare på Fastighetsbyrån Tidaholm

Tel: +46730795418

E-post: [email protected]