Tips: Så gör du en bra bostadsaffär på en orolig marknad

Efter kraftiga uppgångar under pandemin började bostadspriserna falla under 2022. Inflation, stigande räntor och ökade elkostnader har påverkat de flesta bostadsägare. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat läget på bostadsmarknaden – och ger sina tips på hur du kan agera på bostadsmarknaden.

Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att bostadspriserna, som ökat kraftigt under många år, nu vänt och sjunkit i de flesta län har nog inte undgått någon. Det nya ekonomiska läget med ökade levnadskostnader har slagit hårt mot de svenska hushållen.

– Fortsatt höga elpriser, stigande räntor och den höga inflationen har gjort det ekonomiskt tuffare för många hushåll det senaste året. Även om prisfallet nu stannat av, finns risk för att konjunkturen försämras och arbetslösheten stiger mer än väntat under året och det kan komma att påverka bostadsmarknaden också framöver, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

”Räkna med längre försäljningstider”

Vissa boendeformer är mer drabbade än andra. Att villamarknaden drabbats hårdare än bostadsrätter beror troligen på de ökade el- och uppvärmningskostnaderna. Även den som säljer en bostadsrätt i en skuldsatt förening med osäkert ränteläge kan räkna med längre försäljningstider, berättar Marcus Svanberg.

– Under året får den som ska sälja en eluppvärmd villa, eller en bostadsrätt i en högt skuldsatt förening, räkna med att prisläget kan ha försämrats och att det tar längre tid innan bostaden blir såld, säger han.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

Trots en orolig bostadsmarknad finns det saker du kan göra för att minska dina boendekostnader. Här ger Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tips på hur du kan göra en trygg bostadsaffär och öka värdet på din bostad.

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna kan röra sig upp och ner på kort tid. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin: planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en minskad inkomst skulle kunna påverka dig. Tänk på olika scenarion och ta hjälp från din bank med beräkningarna.

3. Förbered din försäljning

Om du ändå känner dig osäker: testa marknaden genom att först lägga ut bostaden som en kommande försäljning. Då förbereder du inför en försäljning – men kan avvakta med exempelvis visningar och utgångspris.

Med tjänsten Försprång planerar och förbereder Länsförsäkringar Fastighetsförmedling din bostadsförsäljning helt kostnadsfritt så att allt är klart när du väl vill sälja.

Förbered din försäljning här.

Så sänker du elkostnaden – och höjer värdet på din bostad

Här listar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tre tips på vad du kan göra för att både minska elräkningen och höja värdet på ditt hus.

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem

Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller

Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Med Energikalkylatorn hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kan du få hjälp att sänka dina elkostnader. Energikalkylatorn ger dig förslag på åtgärder som hjälper dig att minska elförbrukningen.

Få hjälp att sänka dina elkostnader här.