Sofia och André har hittat hem i Fyrstrandsbyn

Det är vindstilla, hög luft och blå himmel med vackra moln. En bra dag för fotografering och för att träffa en av familjerna som har flyttat in i Fyrstrandsbyn i Trönningenäs, strax norr om centrala Varberg.

Sofia Nedrén och André Wendt har nu bott här i ett drygt år och stormtrivs. Det gör även den franska bulldoggen Kenneth, som springer över det ljusa trägolvet med en grön tygsköldpadda i munnen.

I vardagsrummet står en vit flygel, som visar sig vara elektrisk. Där man tror att strängarna ska vara är det istället en högtalare.

– Det är samma typ av flygel man använder i Så ska det låta, säger André.

André är musiker och har spelningar de flesta helger. Däremellan veckopendlar han till Stockholm, till arbetet som inköpare för klädkedjan Volt. Tiden däremellan vill André helst vara i sitt nya hus.

– När jag är ledig vill jag vara hemma. Äta frukost. Sitta inne när det regnar. Träffa vänner. Cykla ner till havet med Sofia och ta ett kvällsdopp. Det är mina drömdagar.

Sofia är elevassistent på grundsärskolan i Varberg. På fritiden spelar hon gärna fotboll i Korpen. Som forward.

– Det är klart att jag gör mål, annars hade jag inte fått vara där, svarar Sofia med glimten i ögat på den uppenbara frågan.

Vill du veta mer om Etikhus och vad de erbjuder? Klicka här. 

Behaglig stämning

Sofia berättar sedan att hon och André tillsammans tycker om träning. Och inredning. Ljust, mörkt och grönt dominerar. Färger, möbler och detaljer skapar tillsammans en behaglig stämning i huset, som rimmar väl med den unga familjen och deras lekfulla hund. Här vill man vara och här vill man umgås.

En barnfamilj passerar på smitvägen mellan tomterna bakom huset, på väg mot lekplatsen som ligger lite längre ner i kvarteret.

– Vi fick tipset av några vänner, som vi nu blivit grannar med, berättar André. Vi var på samma bröllop. När de berättade om sitt nya boende i Fyrstrandsbyn skickade vi genast ett SMS till Etikhus och frågade om det fanns tomter kvar. Vi fick svar direkt på lördagskvällen och sedan tog det inte lång tid innan vi bestämt oss för att flytta hit.

Enhetlig stil – men med personliga val

Husen i Fyrstrandsbyn är ritade av samma arkitekt i en enhetlig stil. Det finns flera versioner att välja bland, i olika färger och med olika takmaterial.

– Vi har alltid sagt att vi vill ha ett hem med plats för en flygel, och när vi såg ritningarna till husen i Fyrstrandsbyn hade arkitekten ritat in en flygel i ett av alternativen. Det var väl inte det i sig som gjorde att vi ville bo här, men det kändes som ännu en detalj som föll på plats, säger André.

Sofia och André valde ett vitt enplanshus av modell F2, med några additioner. Additioner kan läggas till direkt när huset byggs eller senare, när det passar behov och budget.

– Husen är lika, men ändå personliga. Det är olika färger och mycket vinklar som skapar en fin blandning. Att det är så stora tomter bidrar också till harmonin i Fyrstrandsbyn, säger Sofia.

– Det var inga problem att göra mindre förändringar, till exempel en annan layout i köket och flytta ett fönster. Det blev heller inte dyrt, vilket man ju hade trott, säger André.

På utsidan har Sofia och André byggt en altan på över hundra kvadratmeter. Altanen förlänger vardagsrummet varma sommardagar och -kvällar.

Grannkväll för de boende

André tar fram en vit halvakustisk gitarr och sätter sig vid flygeln, medan fotografen riggar sin kamera. Bakom pianot står en Fender Stratocaster i ett ställ, också den vit.

– Nej, alla mina instrument är inte vita, det är en tillfällighet att dessa står framme nu, säger André och ler.

Sofia berättar att Etikhus, under byggprocessen, styrde upp en grannkväll för de som skulle flytta till Fyrstrandsbyn, för att bidra till trivseln och snabba på den sociala gemenskapen.

– Det har fungerat jättebra. Vi har också märkt att även till efterfester är vårt hus perfekt. Det blir gärna pianobar runt flygeln frampå natten, säger Sofia.

I Fyrstrandsbyn ingår mycket redan från start, till exempel häck runt husen, träd, förråd och plank. Men det blir ändå en hel del val som ska göras. För att underlätta för husköparna har Etikhus tagit fram detaljerade underlag och en tydlig process. André upplevde att det var mycket att tänka på, men att det också var kul och fungerade jättebra.

– Vi är verkligen tacksamma för all hjälp från Etikhus. Det är också bra att en hel del var planerat i förväg, det hade antagligen tagit oss en evighet om vi själva skulle valt till exempel vilken typ av häck vi skulle ha.

Sofia fyller i att det finns en röd tråd i området, tack vare att Etikhus planerat en helhet. Och att många som valt att flytta hit också är intresserade av design, hus och trädgård.

– Folk bor inte här bara för att bo, säger Sofia.

Fotografen tar åter över initiativet och ber Sofia och André komma ut på altanen. Solen skiner ännu lite mer och bilderna som blinkar förbi på datorn nedanför kamerastativet visar ett ungt par i sitt först hus. Ett par som trivs och som verkar har hamnat helt rätt.

Är du intresserad av flytta? Klicka här och se vad Etikhus kan erbjuda.