Bränder ökar med 40 procent i december – se över din säkerhet

Under december månad sker det 40 procent fler bränder i svenska hem än andra månader, det visar statistik från försäkringsbolaget Trygg Hansa. Därför är det viktigt att kolla brandsäkerheten hemma, särskilt kring jul. Här är några tips för dig som behöver hjälp.

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

De flesta bränder i svenska bostäder som orsakas av levande ljus sker mellan december och februari. Antalet utryckningar på grund av levande ljus ökar för varje adventsdag och är flest fjärde advent. Vid tredje advent är brandtillbud i adventsljusstakar extra vanliga, skriver MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Läs mer om bränder och hur du kan förebygga dem på MSB:s hemsida.

Här är några tips från räddningstjänsten på hur du kan säkra ditt hem: 

  • I varje bostadslägenhet bör det finnas minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan.
  • Brandvarnare bör placeras högst upp i taket ovanför eventuell trappa. Brandvarnare ska placeras i den väg som de boende ska använda för att komma ut i det fria från sovrummen.
  • Brandvarnaren bör placeras så att sovande personer kan väckas av signalen. Placera brandvarnarna i taket och minst 50 cm från väggen.
  • Placera inte brandvarnarna så att de orsakar onödiga larm, till exempel vid matlagning eller duschning.
  • Avståndet mellan brandvarnare i ett bostadsutrymme bör normalt inte vara större än 12 meter. En brandvarnare täcker normalt ca 60 m 2.