Hur fungerar det att bygga ett eget hus?

Sedan coronapandemin slog till har intresset för villor och radhus ökat kraftigt. Även intresset för att bygga ett eget hus har ökat. Men hur fungerar det att bygga ett eget hus och hur lånar man pengar till det? I den här artikeln reder vi ut frågetecken tillsammans med Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

En ny undersökning som Hemnet gjort visar att drygt en av tio menar att deras intresse för att köpa bostad har ökat på grund av coronapandemin. 23 procent av de tillfrågade menar att de har fått ett större intresse, men utan att ange en specifik anledning till det. Detta sannolikt delvis som en följd att fler spenderar mer tid hemma och att bostaden blir viktigare i en situation där många spenderar mer tid i hemmet. 

Är du på jakt efter en tomt – sök här.

Det skiljer sig en del mellan ett bostadslån för en bostadsrätt eller äganderätt i jämförelse att låna till en tomt och bygga ett hus. Jens Magnusson pekar på vikten av att tänka efter kring vad just du behöver, vill ha och har råd med. Det gör processen enklare då det är dags att kontakta banken för ett lån.

Om jag ska köpa en tomt, vad bör jag tänka på innan jag går till banken? – När du söker om ett lånelöfte hos banken så får du en tydligare bild av dina ekonomiska ramar. Banken tittar då både på din ekonomi och på produktionskostnaden för köp av tomt och tänkt kostnad för det blivande huset, säger Jens Magnusson och fortsätter.

– Själva lånet blir ett så kallat bygglån och typiskt sett ansöker du om hela summan från början men lånet betalas sedan ut i takt med att bygget fortskrider. Räntan betalas kvartalsvis på utnyttjad kredit. När bygget är klart färdigställs ett slutbesked och en slutvärdering och sedan görs bygglånet om till ett vanligt bostadslån. Bostadslånet får som vanligt inte överstiga 85 procent av marknadsvärdet, säger han.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Sedan covid-19 slog till är det tydligt att allt fler söker större bostäder eller bostäder med trädgård. Antalet ansökningar om byggnadslån hos SEB har ökat kraftigt, berättar Jens Magnusson.

Finns det några särskilda saker som man bör känna till inför ett tomtköp? – Tänk till när det gäller tomtens läge! Huset kan du ändra eller bygga ut under resans gång men tomten ligger där den ligger. Se också till att du, redan innan du köper tomten, har ett lånelöfte som täcker både tomten och det hus du planerar att bygga. Kontrollera också att tomten har byggrättigheter. Byggrätten säger hur många och hur stora hus du får bygga.

Om jag vill köpa en tomt och bygga ett hus, vad bör jag tänka på isåfall?  – Rent praktiskt måste du förstås alltid skriva avtal med byggentreprenören om vad som ska göras, omfattning, priset, hur lång tid det ska ta, när betalning ska ske och vad som händer om det drar ut på tiden. Det finns ett standardavtal som tagits fram just för konsumenter som ska bygga hus, ABS 18. Kontrollera också byggentreprenören hos Kronofogden eller Skatteverket och be om referenser. Betala inte i förskott, säger Jens Magnusson.