Därför ska du besiktiga villan

För att säkerhetställa att du inte köper ett hus i dåligt skick är en noggrann besiktning avgörande inför ditt köp. Det behöver inte vara en utmanande uppgift – en erfaren besiktningsman är allt du behöver.

– Lagen ställer inga krav på hur en överlåtelsebesiktning ska gå till, därför finns många som utför besiktningar utan att ha den dokumenterade utbildning som krävs, säger Martin Bjerking, ordförande för SBR:s expertgrupp för överlåtelsebesiktning.

Syftet med en överlåtelsebesiktning är att bedöma husets skick inför en försäljning. När du köper eller säljer ett fritidshus eller en stuga kan det vara extra viktigt att välja en erfaren besiktningsman, då dessa oftast inte är byggda av proffs.

En riktig besiktning utförs av en person med en byggingenjörsexamen som har genomgått SBR:s grundutbildning för överlåtelsebesiktning. Det betyder att de har giltig försäkring och regelbundet deltar i utbildningar och granskning. Svenska Byggingenjörers Riksförbund är en ideell yrkesorganisation för ingenjörer som strävar efter att göra bostadsbytet tryggt och säkert för alla parter.

Vill du veta mer? Klicka här.

Varför behövs besiktningen?

– En överlåtelsebesiktning gäller för villor och semesterhus. Om ingen besiktning utförs är det svårt att, om ett fel upptäcks efter köpet, förhandla om en prissänkning. Du som köpare kan anlita en besiktningsman för att biträda din skyldighet att undersöka husets skick, förklarar Martin.

Ska du besiktiga huset? Hitta en godkänd besiktningsman här.

Rätt skydd för dig som köpare och säljare

För att göra bostadsbytet tryggt och bekvämt för alla inblandade har SBR tagit fram ett paket med produkter och tjänster som hjälper och skyddar både köpare och säljare. ”Utökat Skydd” är ett paket som innehåller en överlåtelsebesiktning och möjlighet att göra tillval som exempelvis fuktmätning samt en dolda fel försäkring. I slutändan handlar SBRs tjänster om att göra en komplicerad process smidig och trygg för både säljare och köpare.

Martin belyser även vikten av att som köpare göra sin egen besiktning.

– Anlitar du en besiktningsman som är ansluten till SBR kan du lita på att besiktningsmannen är försäkrad och har rätt kunskap som krävs för en överlåtelsebesiktning, säger han.

Klicka här om du vill veta mer.

Det här är SBR:

SBR Byggingenjörerna är samlingsnamnet för Svenska Byggingenjörers Riksförbund, som är en ideell yrkesorganisation för ingenjörer, och SBR Byggingenjörerna AB. SBR Byggingenjörerna utvecklar ingenjörers kompetens och kvaliteten i deras arbete. Förbundet bildades 1951 och har idag cirka 3 000 medlemmar. Det finns 22 lokalavdelningar över hela landet och ett centralt kontor i Stockholm.