Dolda fel i hus – det här gäller

Som blivande villaköpare är tryggheten av högsta vikt, särskilt med tanke på att ett husköp oftast är en stor investering. Men vad händer om något går fel? För att du ska kunna göra ditt köp med självsäkerhet och ro i sinnet har Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) tagit fram en lösning.

Martin Bjerking under en husbesiktning. Foto: SBR.

Många husköpare och säljare känner en rädsla kring vad eventuella dolda fel kan innebära, framförallt i form av kostnader som kan bli höga. Det är viktigt att genomföra en överlåtelsebesiktning, även kallad husbesiktning – som SBR är experter på.

Vill du veta mer? Klicka här.

Vad är dolda fel?

Trots att du gör en gedigen besiktning finns det alltid risk för dolda fel – det vill säga fel som inte går att hitta. Det innefattar också fel som köparen inte borde förvänta sig vid ett husköp med tanke på husets ålder, byggnadssätt och pris.

– Därför är det bra att ha en dolda fel-försäkring. Speciellt när det kommer till fritidshus, då dessa oftare bär på dolda fel, säger Martin Bjerking, ordförande för SBR:s expertgrupp för överlåtelsebesiktning.

Vem bär ansvaret?

Dolda fel kan också vara gamla fuktskador som inte är reparerade ordentligt, vilket kan göra att delar av konstruktionen bär på rötskador, mögel eller skadedjur. Om något skulle inträffa i samband med husköpet är det viktigt att ha en bra och heltäckande försäkring, berättar Martin.

– Du som säljare är ansvarig för dolda fel på den sålda fastigheten i tio år från att den nya ägaren flyttat in. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt gällande bostadens skick, säger han.

Klicka här om du vill läsa mer.

Så skyddar du dig

Om köparen upptäcker ett dolt fel i sitt nya hus så kan felet reklameras till säljaren. Då måste säljaren och köparen utreda vem som är ansvarig och komma överens om en ersättning. I värsta fall kan det leda till en rättsprocess, men kan undvikas med rätt försäkring. Det är här SBR:s dolda fel-försäkring kliver in.

– Med SBR:s dolda fel-försäkring kan ansvaret för utredningen lämnas över direkt till försäkringsbolaget. Om felet omfattas av försäkringen betalar försäkringsbolaget ut ersättning vilket innebär en trygghet för både säljare och köpare. Försäkringen är en objektsförsäkring, vilket innebär att både köpare och säljare kan välja att teckna försäkringen, avslutar Martin.

Läs mer om SBRs dolda fel-försäkring här. 

Det här är SBR:

SBR Byggingenjörerna är samlingsnamnet för Svenska Byggingenjörers Riksförbund, som är en ideell yrkesorganisation för ingenjörer, och SBR Byggingenjörerna AB. SBR Byggingenjörerna utvecklar ingenjörers kompetens och kvaliteten i deras arbete. Förbundet bildades 1951 och har idag cirka 3 000 medlemmar. Det finns 22 lokalavdelningar över hela landet och ett centralt kontor i Stockholm.