Experten: ”Ha inte en alltför komplicerad hemmalösning”

Tänk dig detta.

”Du vaknar efter att klockan på din arm väckt dig genom ett anpassat vibrationsmönster, samt att morgonljuset når dig efter att de automatiska persiennerna släppt fram ljuset. När du går från sovrummet till köket lyser de nedtonade lamporna och musik från din favoritspellista spelas diskret. Du känner lukten av det nybryggda kaffet som väntar på dig, som vanligt. På väg till bussen blir huset mörkt och kamerorna aktiveras. DHL ringer halvvägs till jobbet och berättar att de är utanför din dörr med ett paket, du låser upp ytterdörren och larmar av huset via din mobil, varav budet kan lämna paketet i hallen. Livet har aldrig varit bekvämare.”

Detta är ett exempel på hur ditt hem kan fungera, om det är ett smart hem. Smarta hem har funnits i över tio år men det är först på senare år som det verkligen exploderat. Orsaken är att tekniken blivit tillgänglig och så pass enkel att gemene man kan använda den. Här har vi samlat olika tips för dig som antingen vill koppla upp ditt hem, eller ta ditt redan uppkopplade hem till nästa nivå. – De stora bolagen satsar miljarder på att varenda pryl du köper ska vara fjärrstyrd, vilket skapar en helt ny värld med nya möjligheter och utmaningar. Det är dock skillnad mellan ett smart hem och ett fjärrstyrt hem. Det är först när du har anpassat ditt hem så att ditt liv förenklas som det blir ett smart hem, säger Marko Rajkovic på internetleverantören Bredband2.

Vill du få bättre wifi hemma? Läs mer på Bredband2:s hemsida.

Kan bli dyrt

Om ditt hem ska vara helintegrerat måste du vara redo att lägga ut mer än en månadslön. Som allting nytt har tillverkarna tagit i rejält när det kommer till prissättning och det är viktigt att vara medveten om. Men oavsett är det möjligt att börja i liten skala.

IKEA är en bra start

För svenskar är Ikea en väldigt bra start för att komma igång med hemautomatisering till en överkomlig peng. Fler och fler produkter lanseras och de håller även en bra kvalitet och enkelhet, menar Marko Rajkovic.

Satsa på standardlösningar

För att inte hamna i en alltför komplicerad hemmalösning är det bra om dina prylar är byggda på öppna och standardiserade protokoll. – Isåfall, även om leverantören du köpt av försvinner, kommer dina prylar fortsätta fungera. Försök även sträva efter att det mesta av din automation körs lokalt, så att om internet slutar fungera så fortsätter ändå dina lösningar att fungera, säger Marko Rajkovic.

Z-wave och Zigbee är exempel på utbredda standarder för trådlös styrning och övervakning i hemmet för att på ett stabilt och säkert sätt styra elektronik i hushåll.

För dig som ska bygga nytt

Är du i fas med att bygga ett nytt hus har du möjlighet att anpassa huset från början. Det finns vissa saker som är särskilt bra att tänka på, redan innan du börjar köpa möbler och kök. Här är Markos tips inför husbygget.

  • Ha ett bra och stabilt wifi i hemmet, läs mer om detta här.
  • Din värmepump, ventilation, vatten och el kan allihop mätas och automatiseras. Då kan du värma huset eller köra tvättmaskinen de timmar som elen är billigare, eller sänka värmen de dagar du är på vintersemester.
  • Lägg vattensensorer bakom kyl och diskmaskin. Om ett läckage uppstår får du notifiering i din telefon.
  • Musik är en stor del av ett hem idag. Fundera på var du vill ha högtalare och om du vill ha högtalare som du kan prata med samt högtalare där högtalarkablar behöver dras i listerna.
  • Om du ska ha en robotdammsugare hemma, tänk på att möblerna behöver ha en viss höjd och välj ett lämpligt golv.
  • Se till att samtliga strömbrytare installeras med stöd för en standardiserad fjärrstyrning, så att du kan styra ditt smarta hem även i framtiden, till exempel via tidigare nämnda Z-Wave.

Tänk på säkerheten

När ditt hem plötsligt fylls av uppkopplade prylar kommer det bli svårare att kontrollera säkerheten. Det är bra att ha en förståelse för säkerhetsproblematiken, lyssna mer i Bredband2:s “Bli säker-podden”.