Så snyggar du upp hemmet inför bostadsförsäljningen

Hur går det egentligen till när man anlitar en homestylist inför en bostadsförsäljning? Stylisterna Louise Birnick och Maria Tappert Lilja berättar vad dem tycker är viktigt att satsa på.

1. Hur går det till?

– Vi går igenom bostaden med kunden och fotograferar alla vinklar så vi har ett underlag till en idéplan. Vi utgår från den tilltänkta målgruppen och beskriver hur vi tänker oss bostadens nya möblemang och vad vi tänker addera. Vi ser rätt snabbt vad som behöver göras med det befintliga möblemanget, säger Louise.

Hon fortsätter:

– Många gånger har inte möblerna eller detaljerna hittat sin rätta plats eller harmonierar inte, Nästan alltid fattas vissa möbler, mattor eller tavlor, säger hon.

I genomsnitt tar varje bostad mellan 2-5 dagar att styla, men det beror självklart på storlek och andra faktorer.

2. Varför inte sköta stylingen själv?

– Självklart kan man göra mycket själv, men det vi i första hand hjälper till med är att se lägenheten med nya ögon. Man blir lätt lite hemmablind och då kan det vara skönt att få hjälp med exakt vad som ska plockas bort, behållas eller omplaceras, säger Maria.

Hon forsätter:

– Vi flyttar ofta om möbler i bostäder då de i vissa fall har mer naturlig plats på andra ställen än de står. Det roligaste är när kunderna blir chockade över hur fint deras hem blir, trots att det i många fall är samma möbler som de alltid haft.

3. Är det lönsamt?

– Det finns undersökningar som visar på att man tjänar på styla sitt hem inför en försäljning. Det kan vara värt att satsa lite mer pengar på stylingen för att få spekulanterna att bli riktigt förälskade i boendet, säger Louise.

4. Om jag bara kan spendera lite, vad ska jag satsa på?

– Då tycker vi att man ska satsa på att få en konsultation av en stylist, det brukar kosta några tusenlappar. Ni går igenom bostaden och ser över vad som ska tas bort, adderas, grupperas och lite köptips. Det är en väl investerad slant, säger hon.