Köpa i stan? Tänk så här

Vad ska du tänka på när du köper bostadsrätt i en storstad? Här ger Hemnets analytiker Erik Holmberg sin syn på det.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Det är i Dagens Nyheter som Erik Holmberg guidar människor i att köpa bostad, något som kan vara en rejäl utmaning med tanke på prisläge och amorteringskrav.– Grunden är att köpa en bostad när du behöver någonstans att bo, där du vill bo. Självklart måste du utgå ifrån dina egna ekonomiska förutsättningar. Gör din hemläxa, läs på och fundera över vad som är viktigt för dig. Hur mycket extra kan du tänka dig att lägga på balkong eller på ett centralt läge?

Han lyfter även alternativet hyresrätt och att det i vissa läge är ett bättre alternativ än att köpa bostadsrätt.

– Tänk noga över om det är läge för dig att köpa. Har du möjlighet att få tag på en hyresrätt kan det i vissa fall vara ett bättre alternativ. Det gäller exempelvis för unga som studerar några år på en viss ort. Det är rimligt att tro att vi kommer att ha en låg ränta ett tag framöver och att det fortsatt kommer att vara förmånligt att äga. Med det sagt finns det aldrig någon garanti för att slippa ekonomiska svårigheter. 

Läget är avgörande för priset, några kilometer åt olika håll kan innebära skillnader på flera miljoner kronor i slutpris.

– Det är fortfarande attraktivt för många att bo centralt. Ofta kan man komma undan flera hundratusen kronor billigare om man kan tänka sig att flytta ut tio, tjugo minuter med kollektivtrafik.